Business Internaţional

Philips are profit de 4,24 mld. euro in T3

17.10.2006, 19:34 14

Royal Philips Electronics, cel mai mare producator de televizoare din Europa, a anuntat ca profitul inregistrat in trimestrul trei (T3) s-a triplat in urma vanzarii unui pachet de 80% din actiunile diviziei de semiconductori, in schimbul sumei de 4,19 mld. euro, scrie Bloomberg.
Unitatea de chipuri a fost evaluata inainte de vanzare la 8,3 mld. euro, incluzand aici si datoriile. Divizia adusese anul trecut un profit operativ in valoare de 700 mil. euro, dupa ce timp de trei ani acumulase o pierdere de 1,5 mld. euro.
Conform datelor prezentate de compania cu sediul in Amsterdam, profitul net a crescut de la 1,44 mld. euro la 4,24 mld. euro, pe fondul unor vanzari in valoare de 6,31 mld. euro.
Gerard Kleisterlee, directorul executiv al companiei, spune ca veniturile generate de vanzarea diviziei de chipuri vor fi investite pentru extinderea productiei de aparatura medicala si becuri.
"Cu un portofoliu orientat spre productia de aparatura medicala si electrocasnice, putem oferi clientilor dezvoltare si crestere de lunga durata, folosindu-ne de baza noastra inovativa", spune Kleisterlee.
Anuntul cu privire la rezultatele economice a venit inaintea inceperii sedintei de tranzactionare. Actiunile Philips s-au apreciat anul acesta cu 6,4%, aducand compania la o valoare de 34,3 mld. euro. Profitul pe actiune a crescut si el la 3,55 euro de la 1,14 euro.
Actualul presedinte al companiei a orientat productia catre scanere medicale, aparate de ras si becuri, domenii in care schimbarile bruste ale cererii sunt foarte putin probabile. "Ne asteptam ca rezultatele la 12 luni sa confirme ceea ce a fost un an foarte bun pentru Philips", spune Kleisterlee. Compania va continua sa imparta rezultatele bune cu actionarii prin plata dividendelor.
Pierre-Jean Sivignon, directorul economic al companiei, este si el optimist, asteptandu-se la o crestere totala a vanzarilor cu circa 6% fata de anul trecut, tinand cont si de modificarile valutare.
Philips mai detine si 32,9% din actiunile diviziei LG Philips LCD, al doilea producator mondial de ecrane LCD.
Pe 10 octombrie, unitatea a anuntat pierderi nete in valoare de 321 mil. euro, dupa ce analistii prognozasera o pierdere de 265 mil. euro. Philips a anuntat ca intentioneaza sa isi reduca participatia intr-un mod "responsabil".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels