Business Internaţional

Piata muncii din SUA da semne de imbunatatire

20.08.2004, 00:00 15



Numarul americanilor care au depus pentru prima data cerere pentru acordarea indemnizatiei de somaj a crescut probabil la 335.000, saptmana trecuta, situandu-se sub media intregului an, fapt care sugereaza o imbunatatire a pietei muncii din SUA, scrie Bloomberg.



Media estimarilor a 42 de economisti din cadrul unui studiu al Bloombeg News are ca baza de comparatie numarul de 333.000 de cereri de somaj din saptamana incheiata pe 7 august.



Cererile "au avut nu trend de descrestere iar acest lucru reflecta unele imbunatatiri ale pietei muncii", a declarat Wesley Beal, economist la firma de cercetare financiara IDEAglobal din New York.



De la inceputul lunii iulie, media lunara a cererilor de somaj a variat intre 335.000 si 343.500. Cresterea locurilor de munca este necesara sustinerii cresterii economice si a consumului.



Media cererilor de somaj este pentru anul acesta de 345.000 pe saptamaa.



Se estimeaza o scadere a principalilor indicatorii macroeconomici de 0,1%, al doilea declin consecutiv, semnaland incetinirea ritmului de crestere economica pentru urmatoarele trei luni.



Desi companiile concediaza un numar mai mic de persoane, acest lucru nu inseamna si o crestere a numarului de angajari. In SUA au fost create doar 32.000 de locuri de munca luna trecuta, cel mai mic nivel din decembrie incoace.



"In lunile recente, cresterea productiei a fost moderata iar ritmul imbunatatirii conditiilor de pe piata muncii a incetinit", a declarase saptamana trecuta Comitetul Federal pentru Piata Deschisa, organul de decizie al Rezervei Federale din SUA (Fed), in cadrul anuntului de majorare a ratei dobanzii la 1,5%. Declinul este pus pe seama costurilor la energie.



Efectul uraganului Charley asupra numarului de cereri de somaj nu se va face simitit probabil pana la raportul de saptamana viitoare, cred economistii.



Productia industriala s-a majorat in iulie pentru a treia oara in ultimele patru luni, a anuntat Fed saptamana aceasta. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels