Business Internaţional

Planul OPEC a esuat: pretul petrolului isi continua ascensiunea

17.06.2005, 18:26 13

Pretul petrolului a continuat sa creasca in ciuda anuntului facut de OPEC (Organizatiei Importatorilor si Exportatorilor de Petrol) ca va majora cotele de productie, informeaza The New York Times.

La bursa din New York, pretul a crescut cu 63 de centi, la 55,63 dolari pe baril. Presedintele OPEC, Sheikh Ahmad Fahd al-Sabah din Kuweit, a anuntat ca ministrii sustin planul de crestere a productiei cu 500.000 de barili la un nivel record de 28 de milioane de barili pe zi pentru a domoli preturile.

Reprezentantii organizatiei au dorit sa previna o eventuala slabire a economiei mondiale, care ar afecta cererea.

Preturile mari ale petrolului impulsioneaza si dezvoltarea unor forme alternative de energie si incurajeaza forarea in tarile care nu sunt membre OPEC. a??Capacitatea de rafinare nu este suficienta pentru a satisface cerereaa??, crede Alfred Reissenberger de la Bank of Austria. Intelegerile OPEC de crestere a cotelor de productie nu au reusit sa stopeze cresterea de 46% a pretului petrolului din acest an.

Reprezentantii rafinariilor au declarat ca cererea ar putea depasi oferta la finalul anului, din moment ce acestea lucreaza aproape de capacitatea maxima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO