Business Internaţional

Planuri pentru o rubla convertibila

02.03.2004, 00:00 27



Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat la finele saptamanii trecute ca guvernul intentioneaza sa faca rubla o moneda convertibila.



"In ultimul timp moneda nationala s-a apreciat foarte mult si intentionam sa o transformam intr-o valuta convertibila", a declarat Putin in cadrul unei intalniri cu studentii la Krasnoyarsk State University, potrivit Moscow Times. Statele Unite " reduc valoarea dolarului in mod intentionat", a apreciat Putin.



Convertibilitatea unei monede presupune eliminarea tuturor restrictiilor impuse atat contului de capital, cat si celui curent al unei tari. Rusia permite o circulatie libera a platilor pentru importuri si exporturi, dar limiteaza fluxul de capital, cum ar fi de exemplu investitiile straine in obligatiunile guvernamentale. Intre restrictiile impuse de statul rus se regaseste si limitarea dreptului de transfer a banilor de catre cetatenii rusi, dar si de cei straini, atat in afara tarii, cat si din strainatate in interior.



Analistii sunt de parere ca Rusia va avea de castigat din transformarea monedei intr-o valuta convertibila, dar sistemul bancar nu este inca pregatit pentru asemenea schimbari.



"Va dura cativa ani", a spus Ilya Vinogradov, directorul departamentului de piete financiare din cadrul Standard Bank in Moscova.



"Problema cea mai mare este ca sistemul bancar intern nu poate manipula mai multi bani.In prezent sunt mai multe depozite decat oportunitati de investitii" potrivit lui Zsolt Papp, analist la ABN Amro Holding in Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24