Business Internaţional

Plumbul, metalul cu cea mai spectaculoasa crestere. Aurul a urcat cu „numai” 29%

Plumbul, metalul cu cea mai spectaculoasa crestere. Aurul a urcat cu „numai” 29%
04.01.2010, 00:00 1225

Discutiile privitoare la evolutia pietelor materiilor prime seconcentreaza rar asupra plumbului si totusi dintre resurseleminerale, plumbul este cel care a afisat cea mai solida performantain anul care tocmai s-a incheiat, depasind cuprul, metalul de bazacare este in mod traditional cel mai sensibil la conjuncturaindustriala, scrie cotidianul francez Les Echos. De la inceputulanului trecut, contractele pe trei luni pe plumb tranzactionate peLondon Metal Exchange (LME) au inregistrat o crestere de peste150%, de la putin peste 900 de dolari pe tona la peste 2.500 dedolari, varful din 2009.

Prin comparatie, avansul aurului, punct de reper pentru un marenumar de investitori, se limita la sfarsitul lunii decembrie la27%. Evolutia plumbului pare cu atat mai uimitoare cu cat stocurileconservate in depozitele LME nu s-au oprit din crestere de lasfarsitul lunii noiembrie 2008. Situate la un nivel de aproape150.000 de tone, acestea sunt la fel de importante ca si cele de lamijlocul lunii septembrie a anului precedent si reprezinta de 3,5ori minimul din 26 noiembrie 2008.

Totusi, si acesta este un prim element prin care aceastasituatie poate fi explicata, stocurile de la bursa britanica potacoperi cu greu cererea mondiala pe o perioada de sase zile dacasunt luate in calcul cele mai recente estimari legate de consumulde plumb rafinat din 2009 (aproximativ 8,59 milioane de tone),estimari realizate de economistii de la Standard Bank. In 2009,piata a revenit la excedente de oferta, insa mai restranse decat incazul majoritatii celorlalte metale neferoase. Conform Birouluimondial de statistica in domeniul metalelor, in perioadaianuarie-octombrie excedentul s-a situat la 12.400 de tone,comparativ cu un deficit de 146.000 de tone in aceeasi perioada aanului anterior. In octombrie, activitatea globala de rafinare aplumbului a generat 764.500 de tone din metalul neferos, in timp ceconsumul mondial a urcat la 766.000 de tone. Operatorii auinterpretat aceste cifre drept un prim semnal al unei revenirirapide la o situatie dominata de deficite de oferta. Acest lucru apermis preturilor sa avanseze la o valoare intre 2.200 si 2.500dolari pe tona.

Pietele nu au subestimat nici ele informatiile, anticipand ca inprimele doua luni ale acestui an productia rafinariilor chineze arputea scadea cu cel putin 20% in raport cu productia din noiembrie.Producatorii chinezi ar putea decide sa-si restranga si mai multoferta in incercarea de a reduce diferenta dintre cotatiile de bazadin Shanghai si cele din Londra. Aceasta diferenta ii incurajeazape chinezi sa-si reduca productia, sa cumpere plumb din Londra sisa-l revanda pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO