Business Internaţional

Poliţia din Marea Britanie l-a pus sub acuzare pe traderul suspectat de frauda de la UBS

Autor: Marius Oncu

16.09.2011, 18:44 134

Poliţia din Marea Britanie l-a pus, vineri, sub acuzare pe traderul UBS Kweku Adoboli, arestat joi sub suspiciunea comiterii unei fraude, prin tranzacţii neautorizate, care a produs o pierdere de circa două miliarde de dolari grupului elveţian, transmite Reuters.

Adoboli, 31 de ani, era angajat la UBS ca director pentru fonduri tranzacţionate pe bursă. Traderul va fi prezentat unui tribunal din City, centrul financiar londonez, pe parcursul zilei de vineri, a anunţat poliţia.

Firma de avocatură Kingsley Napley a fost angajată pentru a-l apăra pe Adoboli. Firma l-a consiliat, în trecut, şi pe traderul Nick Leeson, ale cărui pierderi de 1,4 miliarde de dolari pe instrumente derivate au dus la prăbuşirea băncii de investiţii Barings în 1995.

Cea mai mare parte a speculaţiilor de pe pieţele financiare în privinţa traderului de la UBS se învârt în jurul posibilităţii ca pierderea să fi fost cauzată de decizia şoc a băncii centrale elveţiene de a impune un plafon pentru cursul francului în raport cu euro, care a cauzat deprecierea puternică a monedei şi creşterea acţiunilor companiilor elveţiene.

Un purtător de cuvânt al UBS a afirmat doar că pierderile au fost cauzate prin tranzacţii cu valori mobiliare.

Un trader UBS din Londra a declarat, sub protecţia anonimatului, că angajaţii se aşteaptă la veşti despre noi reduceri de posturi în următoarele două săptămâni, precum şi la neacordarea de bonusuri.

"În echipa mea, oamenii sunt speriaţi şi încearcă să nu iasă în evidenţă. Ideea este să rămâi şi să-ţi păstrezi locul de muncă. În actuala situaţie, ar fi dificil să-ţi găseşti un loc de muncă în altă parte", a spus traderul.

Autorităţile financiare din Elveţia şi Mrea Britanie se află în contact strâns cu banca, a adăugat purtătorul de cuvânt.

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat joi că a înregistrat o pierdere de două miliarde de dolari din cauza unor tranzacţii financiare neautorizate efectuate de un trader din Londra al diviziei de investiţii. Banca a arătat că va înregistra pierderea în trimestrul al treilea al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels