Business Internaţional

Porsche isi majoreaza participatia la VW

26.03.2007, 18:36 8

Porsche, cea mai profitabila companie auto din lume, a anuntat ca isi va majora pachetul de actiuni detinut la Volkswagen de la 27,3% la 31%. Acest fapt ii ofera mai mult control asupra companiei, dar, conform legislatiei germane, ii obliga pe cei de la Porsche sa lanseze o oferta pentru restul actiunilor VW, scrie Bloomberg.
Porsche, cu sediul central la Stuttgart, a anuntat ca va oferi 100,92 euro per actiune, valoarea minima conform legislatiei germane, si cu 17% mai putin decat pretul la inchidere de vineri. La acest pret VW are o valoare de piata de 42,7 miliarde de euro.
"Porsche nu doreste un pachet majoritar", a declarat Frank Gaube, purtator de cuvant al Porsche. "Dorim doar sa avem posibilitatea de a ne mari pachetul de actiuni detinut, atunci cand consideram de cuviinta", a adaugat Gaube.
Conform legislatiei aflate in vigoare in Germania, un investitor este obligat sa faca o oferta de preluare atunci cand pachetul sau de actiuni detinut la o companie ajunge la 30%.
Ferdinand Piech, a carui familie se afla la conducerea Porsche si al carui bunic a fondat Volkswagen in anii '30, si-a extins continuu controlul asupra VW de cand Porsche a achizitionat primul pachet la constructorul german in urma cu un an si jumatate. Aceasta achizitie ar putea duce la indeplinirea dorintei familiei de a uni cei doi constructori prin cea mai mare preluare a unei companii auto din istorie.
"Acestia sunt cei mai buni capitalisti din istorie si nu doresc sa plateasca mai mult decat este necesar", a declarat Adam Jonas, analist la banca de investitii Morgan Stanley.
"Consiliul de administratie al companiei germane Porsche a autorizat pe 24 martie cresterea pachetului de actiuni detinut la VW la 31%, de la 27,3%", a spus Gaube.
Porsche a achizitionat primul pachet de actiuni la VW in septembrie 2005, declarand la acea vreme ca doreste sa-si protejeze parteneriatul cu cel mai mare furnizor al sau. Porsche si-a crescut treptat influenta asupra Volkswagen prin numirea lui Wendelin Wiedeking in functia de CEO si pe Holger Haerter, directorul financiar al Porsche, in consiliul de administratie al VW.
VW este in prezent cel mai mare furnizor al Porsche. Cele doua companii au colaborat pentru dezvoltarea SUV-urilor Porsche Cayenne, VW Tuareg si Audi Q7 la uzina Volkswagen din Slovacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24