Business Internaţional

Portugalia se grabeste sa adopte noi masuri de austeritate

04.05.2010, 21:16 33

Portugalia a decis sa-si intareasca defensiva impotrivaefectelor crizei din Grecia angajandu-se sa adopte masuri drasticede reducere a deficitului public, scrie Financial Times. Ministrulportughez de finante Fernando Teixeira dos Santos a declarat ca"vom face totul pentru a ne asigura ca programul nostru deausteritate va avea succes si ca ne vom indeplini toateangajamentele". El a adaugat ca masurile de austeritate vor fiinaintate Parlamentului in aceasta saptamana.

Guvernul tarii a anuntat saptamana trecuta ca va implementaurgent masurile initial avute in vedere pentru 2011-2013 ca reactiela "atacurile speculative impotriva datoriei suverane aPortugaliei".

Social-democratii, principalul partid de opozitie, si-auexprimat sustinerea fata de deciziile guvernului. Unii economisticonsidera sustinerea opozitiei pentru pachetul de masuri deausteritate la fel de importanta ca masurile in sine. Masurile deausteritate propuse de guvern fac parte dintr-un program menit sareduca deficitul bugetar de la 9,4% din PIB in 2009 la 2,8% in2013. Decizia de urgentare a adoptarii unor masuri a venit dupa ceagentia Standard & Poor's a redus ratingul legat de datoriaguvernamentala pe termen lung a Portugaliei cu doua trepte.Economistii estimeaza ca accelerarea planurilor de majorare a taxeipe castigurile de capital, introducerea de noi taxe rutiere sireducerea unor plati sociale va duce la o scadere a deficitului cuinca 720 de milioane de euro in acest an, la aproximativ 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO