Business Internaţional

Prăbuşirea preţurilor petrolului provoacă pierderi de 150 mld. $ investitorilor în obligaţiuni din sector

Prăbuşirea preţurilor petrolului provoacă pierderi de...

Autor: CătăIina Apostoiu

22.03.2016, 12:47 255

Investitorii se confruntă cu pierderi de cel puţin 150 miliard ede dolari legate de valoarea obligaţiunilor emise de companii din sectorul petrolier şi al gazelor, în condiţiile în care declinul puternic al preţurilor petrolului a alimentat temerile legate de un potenţial val de defaulturi în SUA şi pe pieţele emergente, scrie Financial Times.

Cele mai mari 300 de companii petroliere şi de gaze la nivel mondial au pierdut de asemenea 2,3 mii de miliarde de dolari din valoarea de piaţă în aceeaşi perioadă, o scădere de 39% de la începutul declinului preţurilor petrolului, relevă o analiză a Financial Times.

Pierderile arată cât de puternice sunt în continuare presiunile financiare resimţite de producătorii de petrol pe fondul declinului preţurilor petrolului, în pofida redresării parţiale a preţurilor din ianuarie. Preţul petrolului încă se situează cu aproximativ 65% sub vârful atins în iunie 2014.

Nivelul îndatorării companiilor petroliere şi de gaze a crescut puternic în ultimul deceniu. Datoriile totale ale acestor companii, incluzând creditele, aproape s-au triplat, de la 1,1 mii de miliarde de dolari în 2006, la 3.000 de miliarde de dolari în 2014, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale.

Declinul petrolului a dat peste cap planurile managerilor de portofolii care pariaseră pe o stabilizare în martie anul trecut, când preţurile au înregistrat o uşoară revenire. Declinul care a urmat a reprezentat o lovitură serioasă pentru mulţi investitori care au achiziţionat obligaţiuni chiar înainte ca preţurile să o ia din nou la vale, mai puternic.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO