Business Internaţional

Premierul Franţei, despre reducerea ratingului: Să nu dramatizăm

Premierul Franţei, despre reducerea ratingului: Să nu dramatizăm

Autor: Adrian Voicu

14.01.2012, 12:52 350

"Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's s-a invitat la prezidenţiale cu 100 de zile înainte de alegeri", scrie Les Echos, făcând referire la decizia firmei de a reduce ratingul pentru nouă ţări din zona euro, inclusiv Franţa.

Premierul Franţei Francois Fillon a declarat sâmbătă că pierderea ratingului AAA nu trebuie nici "dramatizată" nici "subestimată".

"Franţa este o ţară sigură, o ţară în care investitorii au încredere şi pot avea încredere. Agenţiile de evaluare sunt barometre utile, dar nu sunt ele cele care fac politica Franţei", a declarat în această dimineaţă oficialul francez.

Declaraţiile premierului vin la scurt timp după ce candidatul socialist la prezidenţiale Francois Hollande a declarat că decizia S&P arată că bătălia a fost "pierdută" de către Nicolas Sarkozy. "Este o politică cea care a primit reducerea ratingului şi nu Franţa", a spus Hollande, calificând acest downgrade drept unul "grav".

Premierul Franţei a mai spus că măsurile bugetare luate până în prezent sunt suficiente, dar că "dacă vom avea o vizibilitate mai bună în privinţa perspectivelor de creştere economică, vom putea face ajustări".

Vineri, agenţia de rating a atenţionat că există cel puţin o şansă din trei ca o nouă reducere a ratingului să aibă loc în 2012-2013 dacă "finanţele publice vor devia de la drumul trasat în privinţa consolidării bugetare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO