Business Internaţional

Premierul polonez Donald Tusk caută sprijin pe reţelele de socializare

Premierul polonez Donald Tusk caută sprijin pe reţelele de socializare

Donald Tusk, premierul polonez

Autor: Bogdan Cojocaru

13.04.2012, 00:03 224

Premierul polonez Donald Tusk a postat pe Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, un material video înregistrat cu webcam-ul propriului laptop în care cere sprijinul utilizatorilor pentru reformele pe care vrea să le introducă, în condiţiile în care popularitatea sa a scăzut după ce a anunţat că vrea să mărească vârsta de pensionare, scrie The Wall Street Journal.

"Vrem să avem o dezbatere onestă şi deschisă cu voi, în special acum când lucrăm la reforme importante, care includ reforma în domeniul sis­temului de pensii", afirmă premierul în materialul video.

Guvernul intenţionează să majoreze vârsta de pensionare la 67 de ani până în 2040, de la 65 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei în prezent, pentru a diminua cheltuielile cu pensiile şi reduce presiunile de finanţare ale executivului. Planul a tensionat la maximum relaţiile dintre partidele din coaliţia de guvernământ. Politicienii ai ajuns în cele din urmă la un compromis în sensul că majorarea vârstei de pensionare se va face mai gradual. Într-un sondaj de opinie recent, 36% dintre cei ches­tionaţi au declarat că au încredere în premier, în timp ce 45% au răspuns că nu au încredere în acesta. Tusk, cândva liderul de popularitate printre politicienii polonezi, în prezet se plasează pe locul cinci în top, în spatele preşedintelui, al vicepre­mierului, ministrului de externe şi un parlamentar socialist. Deşi probabil nu există prea mulţi utilizatori de Facebook cu vârste de peste 60 de ani, activitatea premierului pe reţeaua de socializare demons­trează că acesta încearcă să-şi îmbu­nătăţească imaginea în faţa alegătorilor tineri, care sunt de asemenea sceptici în legătură cu reducerile de cheltuieli anunţate de Tusk. În timpul celui de-al doilea mandat de premier, care a început la finele anului trecut, Tusk a avut mai multe probleme. Astfel, drumurile din jurul capitalei Varşovia care ar fi trebuit construite la timp pentru Campionatul European de Fotbal din iunie nu vor putea fi folosite în acea perioadă, iar inaugurarea stadioa­nelor de fotbal a fost întârziată.

În pofida reducerii popularităţii premierului şi a diminuării majorităţii din parlament a politicie­nilor din coaliţie, opoziţia este prea fragmentată pentru a reprezenta un pericol pentru guvern.

Polonia este singurul stat din UE care a reuşit să evite recesiunea în timpul crizei economice mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO