Business Internaţional

Premierul Poloniei: Adoptarea monedei euro nu trebuie grăbită

Premierul Poloniei: Adoptarea monedei euro nu trebuie...

Autor: Liviu Popescu

08.10.2014, 00:00 371

Polonia nu ar trebui să grăbească eventuala intrare în zona euro, ci să lucreze în schimb pentru a se asigura că ambele părţi sunt pregătite înainte de a face acest pas, a declarat premierul polonez Ewa Kopacz, citat de Warsaw Voice.

„Zona euro a trecut printr-o criză (criza datoriilor suverane -  n.red.) şi avem nevoie de certitudinea că este sigură. Trebuie să ne asigurăm că economia noastră este suficient de puternică pentru a proteja cetăţenii de eventualele efecte negative ale adoptării euro“, a spus Kopacz. Ea a adăugat că declaraţiile sale nu sunt „precauţii excesive“, ci reprezintă responsabili­tate. Kopacz a respins ideea că adoptarea rapidă a euro ar putea îmbunătăţi garanţiile de securitate ale Poloniei în cazul unei posibile agresiuni a Rusiei în regiune.

„Vom fi în sigu­ranţă dacă vom avea aliaţii potriviţi şi nu ne vom arăta colţii“, a adăugat premierul. Polonia ar putea fi pregătită din punct de vedere tehnic să adopte moneda euro în 2019, însă obsta­colele politice şi creşterea economică slabă din zona euro ar putea amâna termenul cu aproape cinci ani, consideră Marta Petka-Zagajewska, analist la Raiffeisen Polonia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO