Business Internaţional

Premierul Ungariei: Noi ne-am revenit, dar putem fi trasi in jos de altii

11.10.2009, 23:14 18

Ungaria este pe cale sa depaseasca criza economica, insa ramanevulnerabila in fata efectelor pe care problemele cu care seconfrunta alte tari din regiunea centrala si est-europeana le auasupra sa, este de parere primul-ministru maghiar Gordon Bajnai,scrie Financial Times.

Vorbind in contextul renasterii temerilor privitoare laposibilul impact regional al turbulentelor financiare din Letonia,Bajnai a declarat: "Cred ca toate tarile din regiune suntvulnerabile in fata fenomenului de contagiune. Mai intai, Ungaria aafectat probabil alte tari anul trecut. De aceasta data, noi suntemcei care am putea fi infectati".

Totusi, Bajnai a insistat ca orice astfel de panica in Ungariaar fi de scurta durata pentru ca fundamentale tarii sunt "mult maisolide" decat cu un an in urma, cand Ungaria a recurs la UE si FMIpentru finantare de 20 de miliarde de euro.

Primul-ministru ungar a anticipat ca tara sa isi va respectaprogramul economic dur aprobat de FMI indiferent de rezultatelealegerilor parlamentare de anul viitor.

Bajnai a declarat ca imprumutul de la FMI a fost prelungit lunatrecuta pana in octombrie 2010, astfel incat tara va ramane subsupravegherea FMI mai mult timp, scazand riscurile unor schimbariradicale de strategie. De asemenea, guvernul trebuie sa fie atentla destabilizarea ratei de schimb a forintului din cauzaposibilului impact asupra creditelor in moneda straina detinute declientii persoane fizice.

Bajnai a declarat ca Ungaria se bucura din nou de credibilitatepe piete, in conditiile in care moneda sa s-a apreciat cuaproximativ 12% in raport cu euro din martie, dar ca mai sunt multede facut. Prioritara este trecerea bugetului pe 2010 prinparlament, primul-ministru ungar angajandu-se sa implementeze celmai prudent buget din Europa.

Guvernul ungar anticipeaza un declin de 6,6% al PIB in acest an.Redresarea este asteptata sa fie fragila, ministrii previzionand onoua scadere, de 0,9%, anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO