Business Internaţional

Preşedintele BCE va merge şi mai departe cu injecţiile de bani pentru a forţa investiţiile şi economia Europei

Preşedintele BCE va merge şi mai departe cu injecţiile...

Autor: Catalina Apostoiu

06.09.2016, 00:04 567

Cu inflaţia din zona euro înţepenită la aproape zero de doi ani şi acum cu Brexitul punând în pericol redresarea economiei zonei euro, economiştii văd şanse foarte mari ca preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi să prelungească programul de achiziţii de active (relaxare cantitativă - QE) pentru a doua oară, potrivit Bloomberg.

Prin aceste achiziţii BCE injectează lichiditate în pieţele financiare în speranţa că aceasta se va duce mai departe în economia Europei şi va susţine creşterea economică.

Astfel, QE ar urma să se prelungească dincolo de data iniţială de martie 2017 şi de ţinta de 1.700 miliarde de euro.

Peste 80% din economiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă la o astfel de decizie, o proporţie similară anticipând că BCE va modifica regulile privitoare la achiziţii pentru a nu rămâne fără active care pot fi cumpărate.

Aproape jumătate din economişti se aşteaptă ca BCE să acţioneze în acest sens joi, iar restul cred că un astfel de anunţ va fi făcut la întrunirile consiliului guvernator din octombrie sau decembrie. Şeful BCE a declarat în mod repetat că oficialii vor continua stimulentele până când vor vedea o ajustare susţinută a direcşiei inflaţiei, şi există semne că acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de încă alte şase luni.

Inflaţia din zona euro s-a situate la 0,2% în august, neschimbată faţă de iulie. Yves Mersch, membru al consiliului executiv al BCE, a caracterizat ritmul redresării drept „nesatisfăcător“ într-un discurs din weekend.

Cu cât BCE cumpără mai mult, cu atât creşte riscul să apară un deficit de active.

Pentru a evita acest lucru, economiştii credcă o prelungire a programului QE ar trebui să fie însoţită de o modificare a regulilor autoimpuse ale băncii centrale cu privire la achiziţii.

Marea necunoscută în deliberările BCE este legată de impactul Brexitului. În pofida estimărilor sumbre, nu a existat până acum un impact negativ vizibil asupra economiei zonei euro sau Marii Britanii.

Actuala proiecţie legată de inflaţie a BCE nu indică o revenire a creşterii preţurilor la ţintă înainte de 2018. Acest lucru înseamnă că sfârşitul QE este probabil foarte departe.

„Cred că vor prelungi QE cu şase luni în septembrie“, spune Claus Vistesen, economist la Pantheon Macroeconomics din Anglia. „Orice altă decizie ar fi o dezamăgire şi ar putea crea probleme pe pieţe“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO