Business Internaţional

Pretul petrolului continua sa ramana la maximul ultimilor 13 ani

13.05.2004, 00:00 17

Pretul titeiului a atins cel mai inalt nivel din ultimii 13 ani la bursa de marfuri de la New York dupa ce Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a majorat estimarile de crestere economica pentru acest an, relateaza Bloomberg News.
Petrolul a ajuns ieri pana la 40,38 dolari/baril, dupa ce cu o zi inainte inregistrase primul pret de inchidere peste 40 dolari/baril din octombrie 1990, doua luni dupa invadarea Kuweitului de catre Saddam Hussein. Pretul petrolului a urcat in acest an cu 24%, iar fata de perioada similara a anului trecut este mai ridicat cu 47%.
Petrolul cu livrare in iunie a crescut cu pana la 32 centi, sau 0,8% la New York Stock Exchange (NYSE). Ieri dimineata, pretul inregistrat era de 40,18 dolari/baril. Marti, pretul inaintase cu 1,13 dolari/baril pana la 40,06 dolari/baril.
Traderii sunt de parere ca pretul petrolului ar putea urca si mai mult, pe fondul temerilor ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va putea furniza destul petrol pentru a acoperi cererea de benzina din SUA si cererea de produse petroliere din Asia.
"Nu cred ca OPEC poate face prea multe deoarece deja produce cat de mult poate", spune Dennis Kongsiri, vicepresedinte la Mitsui & Co. Energy Risk Management. "Cartelul aproape ca nu mai are cu ce sa influenteze piata".
Faptul ca ascensiunea preturilor se produce in trimestrul al doilea, cand cererea mondiala de petrol se afla intr-un punct minim, genereaza temeri despre evolutia din restul anului, cand cererea se va mari din nou.
OCDE a anuntat ca media de crestere a economiei mondiale a fost majorata la 3,4% pentru acest an, de la numai 3% prognozate in luna noiembrie. Economia americanam, cea mai mare din lume, va creste cu 4,7%, cel mai rapid ritm din ultimii 20 de ani, desi OCDE estimase anterior un avans de 4,2%.
China isi va tempera insa cresterea, de la 9,1%, nivel inregistrat anul trecut, la 8,3%. Guvernul chinez spera sa diminueze cresterea economica la 7%, insa aceasta evolutie nu va conduce la diminuarea cererii de petrol, care va creste in acest an cu 13%, potrivit estimarilor Agentiei Internationale a Energiei (AIE).



Cererea de petrol va creste intr-un ritm record
Ritmul de expansiune a economiei mondiale alimenteaza cea mai semnificativa crestere a cererii de petrol din ultimii 16 ani, a indicat ieri AIEA.
In raportul sau lunar privind piata petroliera, agentia din Paris a revizuit prognoza referitoare la cresterea cererii de petrol din 2004 cu 270.000 de barili pe zi, la 1,95 milioane de barili pe zi. Piata mondiala totalizeaza 80,6 milioane de barili pe zi.
Totodata, AIE a afirmat ca livrarile din statele nemembre ale OPEC nu se ridica la inaltimea previziunilor de crestere, in ciuda majorarii volumului livrarilor din Rusia, ceea ce creeaza necesitatea ca OPEC sa-si suplimenteze oferta.
Agentia, care ofera consultanta pe probleme energetice unui numar de 26 de tari industrializate, a indicat ca noua crestere estimata este cea mai importanta de dupa 1988.
AIE preconizeaza o crestere de 3,8 milioane de barili pe zi a consumului mondial, de la nivelul de 78,7 milioane de barili pe zi din trimestrul al doilea la 82,5 milioane de barili pe zi in trimestrul patru.



Deficitul comercial al SUA sufera din cauza petrolului
Deficitul comercial american pe luna martie se va situa, potrivit estimarilor, la al doilea nivel atins vreodata, din cauza cresterii pretului petrolului si a cresterii consumului, care au impulsionat valoarea importurilor. Un sondaj realizat de Bloomberg arata ca in martie importurile au depasit exporturile cu 43 miliarde de dolari, fata deficitul din februarie, de 42,1 miliarde de dolari. In ianuarie, defictul a avut o valoare de 43,1 miliarde de dolari. In luna martie, pretul petrolului a atins un nivel maxim de 38,18 dolari/baril la NYSE, in timp ce contractele futures au inregistrat un pret mediu de 36,72 dolari/baril, de la 34,43 dolari in februarie. Consumul a crescut in primul trimestru al anului cu 3,8%, in termeni anualizati, fata de cresterea de 3,2% din ultimul trimestru din 2003.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24