Business Internaţional

Preţurile materiilor prime cresc în linie, de la cereale la metale

Preţurile materiilor prime cresc în linie, de la cereale la metale
09.08.2010, 23:42 76

Întâi a fost grâul. A venit rândul ce­realelor să se scumpească,apoi al metalelor de bază şi acum al produselor din carne.
Pe 8 iunie indicele materiilor prime calculat de revista TheEconomist atingea minimul acestui an. De atunci însă acesta s-aapreciat cu 14%, în principal din cauza evoluţiei preţului grâului,care a crescut cu mai mult de 50%. Seceta din Rusia şi Ucraina şiinterdicţia la export impusă de autorităţile de la Kremlin stau înspatele acestei evoluţii. Faţă de sfârşitul anului trecut, grâuls-a scumpit cu 25,7%, fiind devansat doar de cafea, al cărei preţ acrescut cu 27,6%.
Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură, organism al ONU, anunţăînsă că piaţa mondială a grâului are stocuri sufi­ciente pentru aface faţă evoluţiilor recente.
Grâul nu a fost singura materie primă al cărei preţ a avut oevoluţie ascendentă în ultimele două luni. Plumbul, al doilea"câşti­gător" după grâu, are un preţ cu aproape 40% mai mare decâtîn iunie. Pe ultima poziţie a podiumului se află cositorul, cu unplus de circa 24%.
Alimentele, şi în special cerealele s-au scumpit cu 10-20%, cuexcepţia boabelor de cacao, în cazul cărora creşterea s-a situat lasub 5%.
Preţul cafelei a urcat cu 20%, urmat de cel al zahărului cu 17% şide preţul porumbului cu plus 15%. Indicele alimen­telor, calculatde The Economist, s-a apreciat cu 16% faţă de 8 iunie. Faţă desfârşitul anului trecut însă, avansul a fost de doar 2,7%.

Totul mai scump
O recoltă slabă a boabelor de cafea Arabica de cea mai bunăcalitate din Columbia şi America Centrală a trimis preţul cafeleila niveluri record. Astfel, faţă de începutul anului, cafeaua estecu 25% mai scumpă. Traderii se aşteaptă ca preţul cafelei vânduteîn sistem en-gros să continue să crească în continuare până cândBrazilia va recolta noua producţie din acest an.
Seceta din partea de est a bătrânului continent a lovit şi orzul,una dintre cele mai importante cereale pentru industria europeanăde profil. Preţul orzului a crescut cu circa 130% în ultimele şasesăptămâni. Evoluţiile recente ale preţului cerealelor, se temspecialiştii, s-ar putea repercuta asupra preţului produselor dincarne.
Preţul orzului furajer european a urcat la 210 euro tona, faţă de90 de euro la jumătatea lunii iunie.
Traderii au spus că orzul furajer se vindea la un preţ nominalsimilar celui al grâului pentru morărit, o situaţie neobiş­nuită.Preţul orzului utilizat în industria berii a crescut deasemenea.
"Această creştere a trecut neobservată, deoarece toată atenţia s-aîndreptat asupra grâului", a spus Abdolreza Abbassian, eco­nomistpe cereale în cadrul Organizaţiei pentru Alimente şi Agriculturădin Roma. "Rusia şi Ucraina sunt foarte importante în ceea cepriveşte orzul."
Preţurile produselor din carne vor creşte cu 15%
Ţările din regiunea Mării Negre - Ucraina, Rusia şi Kazahstan - auexportat anul trecut 8,4 milioane de tone de orz furajer, jumătatedin totalul orzului comercializat, 16,9 mil. tone, potrivitDepartamentului de Agricultură din Statele Unite. Ucraina aexportat 6 mil. tone, în timp ce Rusia 2,1 mil. tone, scrieFinancial Times. În ceea ce priveşte grâul, această regiune esteresponsabilă doar pentru un sfert din exporturile mondiale.
Traderii spun că exporturile de orz din regiunea Mării Negre se vorreduce drastic din cauza interdicţiei la export impuse de Rusia şia producţiei slabe din Ucraina.
Kievul a promis să nu impună interdicţie la export. Traderiieuropeni mai spun că Ucraina va reduce exporturile prin măsuriprecum taxe vamale şi bariere netarifare.
Industria cărnii se aşteaptă la ce e mai rău. Cees Ver­meeren,directorul Avec, or­ganismul ce reprezintă in­dustria euro­peană acărnii de pasăre, a spus că repre­zentanţii in­dustriei se tem de ocreştere rapidă a costurilor hranei, care în unele cazurireprezintă 60% din total.
"Este esenţială majorarea preţurilor plătite de consumator pentru ase compensa majorarea costurilor plătite de fermieri", a explicatel. "Este greu de previzionat cât de necesare vor fi acestemajorări şi în ce direcţie va evolua piaţa."
Executivii din industrie cred că în următoarele luni preţurileproduselor din carne ar putea creşte cu circa 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO