Business Internaţional

Primele semne de dezghet ale economiei nipone

03.08.2005, 18:08 14

Pentru prima oara in ultimii 13 ani, pretul mediu al terenurilor din Tokio s-a majorat, a anuntat autoritatea fiscala din Japonia, care a semnalat o schimbare a trendului descendent care a inceput in anii ''90 o data cu inceputul fazei de declin a economiei nipone.

Raportul, care cuprinde si informatii referitoare la evolutia salariilor, sugereaza faptul ca perioada deflationista prin care trece economia nipona s-ar putea incheia.

Pretul terenului in zonele selecte ale capitalei japoneze au urcat cu 0,4% in acest an in comparatie cu cele din 2004, pana la 460.000 de yeni (3.370 de euro) metrul patrat, potrivit Agentiei Nationale Fiscale a Japoniei. Studiul a monitorizat doar evolutia preturilor terenurilor fara constructii, si nu cele real estate care sunt ocupate cu cladiri.

Acest an este primul in care media preturilor terenurilor din Tokio a crescut din 1992, data la care agentia a inceput sa le inregistreze.

Oficialii institutiei au refuzat sa comenteze asupra cauzelor acestei scumpiri, insa acest semnal ar putea indica alaturi de altele o revigorare a economiei japoneze dupa mai mult de zece ani in care a avut un ritm de expansiune inconsistent si preturile au continuat sa scada.

Rata somajului in luna iunie a coborat pana la 4,2%, cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani, in timp ce productia industriala a crescut cu 1,5%.

Hideo Mizutani, senior analist la societatea de brokeraj Sieg Securities, crede ca raportul evidentiaza semnele ca economia va depasi perioada de deflatie.

"Acesta este un argument solid ca economia isi revine", a afirmat Mizutani.

De asemenea, la inceputul saptamanii, Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale a afirmat ca in luna iunie salariul mediu lunar s-a majorat cu 1,1%, pana la 467.814 yeni (3.424 de euro), cel mai mare avans din luna noiembrie a anului trecut pana in prezent.

Totusi, trendul ascendent al pretului terenurilor s-a manifestat doar in zona orasului Tokio. La nivel national, pretul terenurilor a scazut pentru al 13-lea an consecutiv, pana la 112.000 de yeni (820 de euro) pe metru patrat, insa rata descresterii de 3,4% a fost cea mai mica inregistrata vreodata de agentia nipona.

In primele trei luni economia Japoniei a crescut mai lent decat s-a estimat initial. Produsul intern brut al Japoniei a crescut, in termeni reali, in primul trimescu cu 1,2%, mai putin decat estimatiile preliminare de 1,3% si decat previziunile economistilor, situate in jurul valorii de 1,4%.

Analistii preconizeaza ca in al doilea trimestru cresterea economica va fi mult mai mica decat in primele trei luni, cand s-a inregistrat o crestere anualizata de 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels