Business Internaţional

Primul plan internaţional şi interguvernamental de luptă cu scumpirile: 11 ţări din America Latină lansează o „alianţă“ împotriva inflaţiei

Primul plan internaţional şi interguvernamental de...

Autor: Catalina Apostoiu

06.04.2023, 21:39 127

Preşedinţii a 11 ţări din Ame­rica Latină, printre care cele mai mari economii ale regiunii, Brazilia, Mexic, Argentina, Chile şi Columbia, au anunţat constituirea unei „alian­ţe“ împotriva inflaţiei, pentru facilita­tea schimburilor comerciale între ţări într-o zonă în care integrarea eco­nomică rămâne modestă, relatează Le Figaro.

Pentru a soluţiona problemele legate de penurii de produse şi a men­ţine preţurile la un nivel scăzut, alianţa are în vedere o impulsionare a schimburilor comerciale şi elimi­narea tarifelor.

Acordul a fost anunţat de guvernul Mexicului după o întâlnire virtuală cu şefii de stat, de stânga în marea lor majoritate.

Preşedintele mexican Andres Menuel Lopez Obrador şi-a invitat omologii să participe la o reuniune în Cancun pe 6 şi 7 mai. „Vom imple­menta un plan antiinflaţie reciproc benefic pentru creştere şi schimburi economice şi comerciale cu ţările din America Latină“, a anunţat acesta.

Scopul alianţei este de a facilita schimburile comerciale cu alimente, produse de bază şi bunuri interme­diare prin înlăturarea „obstacolelor, taxelor vamale şi măsurilor sanitare“.

Prioritatea va fi de reducere a „costului produselor respective pen­tru populaţia cea mai săracă şi mai vulnerabilă“, se arată în declaraţia „A­lianţei ţărilor din America Lanti­nă şi Caraibe împotriva inflaţiei“.

Inflaţia s-a ridicat la 5,79% în Bra­zilia în 2022 şi la 7,82% în Mexic, cele mai mari două economii din Ame­rica Latină. Aceasta a atins 94,8% în Argentina, un record pe 30 de ani.

Şefii de stat au menţionat „mă­suri de ordin logistic, financiar şi de altă natură“ pentru ca schimburile co­merciale cu produse de bază şi bu­nuri intermediare „să se facă în cele mai bune condiţii“.

Ţările semnatare vor crea „un grup de lucru tehnic“ care va deter­mina măsurile de cooperare.

Grupul ar putea stabili un plan de acţiune pentru a implementa „într-un interval rezonabil“ măsurile anti-inflaţie.

În materie de logistică, grupul va enunţa recomandări pentru facilitarea tranzitului produselor prin porturi şi frontiere şi schimbul de tehnologii pentru stimularea productivităţii agricole.

Cele 11 ţări semnatare au invitat şi alte ţări din regiune să li se alăture. Acestea se declară totuşi „conştiente“ de acordurile comerciale încheiate de fiecare ţară sau de angajamentul acestora în alte mecanisme de cooperare şi integrare economică.

„Integrarea economică a Americii Latine este foarte slabă“, arată Cesar Salazar, din cadrul Institutului de cercetare economică al Universităţii naţionale autonome a Mexicului.

Pentru America Latină ca întreg, 2023 va fi probabil un an dificil. Creşterea economică a regiunii va ajunge la doar 2% în acest an, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional, ca urmare a creşterii dobânzilor şi  scăderii preţurilor materiilor prime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO