Business Internaţional

Problema penuriei de forţă de muncă din turism reapare în forţă în Europa odată cu începutul sezonului estival

Problema penuriei de forţă de muncă din turism reapare...

Autor: Catalina Apostoiu

14.06.2023, 22:16 98

Intrarea Croaţiei în zona euro şi zona Schengen aduce câşti­guri însemnate restaurantelor şi maga­zinelor de suveniruri din cen­trul vechi al Dubrovnikului, iar ofi­cialii croaţi anticipează deja veni­turi record din turism. Totuşi, succe­sul a adus o nouă durere de cap în centrele turistice aflate de-a lungul coastei Mării Adriatice şi în capitala Zagreb: un număr insuficient de muncitori care să ţină pasul cu cere­rea, scrie Bloomberg.

Turismul este un sector vital al eco­nomiei croate, cu o pondere de o cincime în PIB-ul ţării. După ce s-a bazat pe muncitori locali în cea mai mare parte a perioadei de 32 de ani ca ţară independentă, statisticile ara­tă că din ce în ce mai mulţi angajatori croaţi sunt nevoiţi să apeleze la forţă de muncă din alte ţări.

Nu există semne că această ten­dinţă se va schimba, a subliniat re­cent Boris Vujcic, guvernator al băncii centrale croate.

Grecia are nevoie la rândul său de până la 80.000 de muncitori în sectorul turismului şi încearcă să se folosească de acordurile internaţio­nale semnate cu Egipt, Siria, Ban­gladesh şi Pakistan pentru a acoperi o parte din deficit, notează Greek Reporter.

În pofida adoptării unei decizii ministeriale la începutul lunii martie pentru includerea turismului printre sectoarele care pot accepta cetăţeni din ţări terţe pentru joburi sezoniere, autorităţile descoperă că penuriile cresc constant.

Şi Bulgaria se confruntă cu o pe­nurie uriaşă de forţă de muncă, dar şi manageri în turism şi importă perso­nal din Sri Lanka, potrivit bgonair.bg.

Există un deficit de aproximativ 20.000 de muncitori în sectorul turismului, a anunţat recent ministrul bulgar al turismului Ilin Dimitrov. Lipsa de personal este principala preo­cupare a operatorilor din turism.

Portugalia a dezvăluit de aseme­nea un plan de creştere a numărului de angajaţi din industria turismului cu 20%, ca parte a unei iniţiative ce include 20 de măsuri, relatează schengenvisainfo.com.

În pofida creşterii semnificative a numărului de turişti internaţionali, Portugalia se confruntă cu penurii semnificative de forţă de muncă în multe industrii, inclusiv cea a ospitalităţii.

O problemă similară are şi ţara vecină Spania. Potrivit companiei de resurse umane Randstad, Spania are nevoie de încă 60.000 de muncitori.

Şi cea mai populară destinaţie turistică din Ungaria întâmpină probleme, scrie Daily News Hungary.

Bufetele de la Lacul Balaton promit că vor încerca să nu crească preţurile prea mult. Acestea se luptă cu o lipsă uriaşă de bucătari calificaţi şi bartenderi. Majoritatea şi-au angajat personal pentru vară, însă unele nu găsesc bucătari nici pentru un salariu de 30.000 de forinţi (81,19 euro) pe zi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO