Business Internaţional

Probleme in sectorul financiar: Un creditor inchis in Olanda, o banca la un pas de colaps in SUA

13.10.2009, 23:20 41

La un an dupa ce criza financiara mondiala a ingenuncheatsistemul bancar si a condus spre colaps unele dintre cele mai marinume din industrie, CIT, cel mai mare creditor pentru IMM-uri dinSUA, cu o istorie de peste 100 de ani, este la un pas de faliment,iar banca centrala a Olandei a inchis DSB Bank, un creditor cuactive de 8 mld. euro, dupa ce a avut loc o retragere masiva defonduri.

CIT Group a anuntat ca nu a ajuns la un acord cu detinatorii deobligatiuni cu privire la procesul de restructurare a datoriilormenit sa echilibreze bilantul contabil fragil al bancii. Aceastasituatie creste sansele ca banca sa fie nevoita sa apeleze la legeafalimentului, potrivit unor surse apropiate, scrie agentia de presaThomson Reuters.

Banca a anuntat la inceputul acestei luni ca incearca sa isiconvinga creditorii sa aprobe procesul de restructurare adatoriilor sau sa aprobe un faliment pre-organizat.

CIT se vede nevoita acum sa opteze pentru cea de-a doua solutie,potrivit unor surse apropiate.

Peste ocean, banca centrala a Olandei a inchis DSB Bank, o bancaputernic afectata de criza financiara, specializata pe credite deconsum si ipotecare, dupa ce deponentii si-au retras in masa baniidin cauza unui anunt care ii indemna sa isi retraga fondurile dininstitutia al carei viitor era considerat incert.

Inchiderea bancii a lovit inca o data sistemul bancar olandez,afectat de inasprirea conditiilor de creditare, care a avut carezultat nationalizarea fostului colos al sistemului financiarFortis si capitalizarea puternica a ING Groep si a companiei deasigurari Aegon de catre stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24