Business Internaţional

Producatori elvetieni de ceasuri ridica stacheta

05.07.2007, 17:36 27

Producatorii elvetieni au hotarat ridicarea standardelor pentru acordarea distinctiei "Swiss made", scrie Financial Times.
Masurile ce au ca scop protejarea producatorilor cu traditie se discuta de mult timp, dar importanta lor a devenit evidenta abia in ultimii ani, odata cu cresterea cererii. Producatorii de top au devenit ingrijorati de zvonuri conform carora micii producatori sacrifica calitatea produselor pentru a face fata cresterii ridicate a cererii. Aceste doua cuvinte asigura clientii din toata lumea de calitatea si precizia ceasului pe care il cumpara.
Regulile de acordare au fost stabilite in 1972 si se refera numai la mecanismul ceasului, nu si la celelalte componente. Chiar si dupa revizuirea din 1992, pentru a obtine acreditarea "Swiss made" este necesar ca numai 50% din mecanismul ceasului sa fie fabricat in Elvetia.
Aceste reguli au fost foarte apreciate de catre producatorii mici si medii de ceasuri, care sustin ca regulile flexibile sunt vitale pentru a permite achizitia de materiale sau componente din tari unde mana de lucru este mai ieftina, facilitand astfel competitia cu marci ce suporta costuri de productie mai mici. Aceste reglementari reprezinta insa o problema pentru marii producatori de ceasuri cum ar fi Patek Philippe sau Audemars Piguet, ale caror produse au ajuns la preturi fabuloase.
"Noi sprijinim orice demers care va ajuta la controlarea si sporirea calitatii", a declarat Jasmina Steele de la Patek Philippe.
Asociatia Producatorilor de ceasuri din Elvetia a hotarat revizuirea regulilor de acordare a distinctiei "Swiss made". Dupa noile standarde, 80% din componentele mecanice ale ceasurilor trebuie sa fie fabricate in Elvetia si 80% din costurile totale de productie trebuie sa reprezinte mana de lucru elvetiana. Propunerea asociatiei asteapta acum avizul guvernului.
"Revizuirea regulilor este necesara, iar renumele ceasurilor fabricate in Elvetia va avea de suferit daca nu sunt urmate de controale stricte si sanctiuni corespunzatoare", declara Franco Cologni, presedintele Fondation de la Haute, organizatie ce reprezinta interesele mai multor producatori de top.
Dupa criza din 1970, cauzata de aparitia ceasurilor cu cuart, companiile au dus lipsa de personal calificat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO