Business Internaţional

Prudential ar putea avea soarta ABN Amro

18.05.2007, 17:34 13

Fondurile de investitii New Star Asset Management, Jupiter Asset Management si Canada Life, actionari ai asiguratorului Prudential, considera ca rezultatele slabe ale diviziei din Marea Britanie estompeaza din castigurile aduse de diviziile din Asia si Statele Unite si vor o divizare a grupului, scrie Bloomberg.
Castigurile inregistrate de companie in Marea Britanie au scazut cu 7,9% in 2006, in timp ce profiturile din Asia au crescut cu 20%.
Compania de asigurari fondata in urma cu 159 de ani, si una dintre cele mai mari din domeniu din Marea Britanie traverseaza o perioada de criza deoarece cresterea vanzarilor pe piata locala este in urma celei inregistrate de competitorii Legal & General Group si Aviva. "Valoarea de piata a Prudential ar creste cu pana la 40% daca Mark Tucker, directorul executiv al companiei, ar dezmembra-o si ar vinde diviziile", a declarat Trevor Moss, analist la Man Securities, fond de investitii cu sediul in Londra.
"Piata din Marea Britanie nu ofera suficient randament", a declarat Ed Collins, managerul unui fond de 41 de miliarde de dolari (30,1 miliarde de euro), inclusiv actiuni Prudential in cadrul fondului de investitii New Star cu sediul la Londra. "Perla o reprezinta divizia din Asia, care inregistreaza o crestere foarte mare si un profit semnificativ. O restructurare care sa separe afacerile ar fi salutata de catre actionari", a adaugat el.
Tucker, care a refuzat anul trecut o oferta de preluare in valoare de 16,9 miliarde de lire sterline (24,6 miliarde de euro) din partea companiei Aviva, cel mai mare asigurator din Marea Britanie, nu va discuta comunicatele cu actionarii companiei", a declarat Carole Butcher, purtator de cuvant al companiei.
Actionarii care detin aproximativ 10% din companie, printre care si Sevenoaks si fondul de investitii Principal Asset Management cu sediul in Anglia, au declarat ca vor sustine o eventuala dezmembrare a companiei. Prudential are in prezent 26.000 de angajati si peste 20 de milioane de clienti in intreaga lume.
Tucker, care s-a aflat la conducerea diviziei din Asia a companiei din 1993 pana in 2003 a declarat in martie ca doreste sa resusciteze operatiunile din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels