Business Internaţional

Puma alearga dupa achizitii

09.02.2005, 00:00 21



Puma, grupul german de articole sportive, a declarat ca achizitiile reprezinta o parte importanta din planul de extindere pe urmatorii patru ani, relateaza Financial Times. Profitul a depasit estimarile, inregistrand o crestere de 43,5% la valoarea de 257 de milioane de euro in anul 2004. Jochen Zeitz, directorul executiv al grupului, a declarat ca situatia actuala a potentat planurile de viitor. Comentariile sale, combinate cu semnele unei posibile incetiniri a expansiunii companiei, ar putea alimenta speculatiile legate o posibila preluare a Puma. Acesta a promis ca va dezvalui "pasul patru " din planul de dezvoltare pentru perioada 2006-2010 in a doua jumatate a anului. Pasul unu a fost recapatarea puterii financiare, iar etapele doi si trei au implicat reconstructia brandului.



Cu o imagine moderna, Puma a devenit una dintre cele mai de succes companii germane. Dar Gavin Finlayson, analist la Commerzbank din Frankfurt, a avertizat ca situatia ar putea sa se schimbe. Daca Puma ar incerca sa aplice aceeasi formula unei marci netractive, ar putea sa rateze, explica Finlayson.



Vanzarile au crescut cu 20,1% la 1,53 de miliarde de euro. Cu toatea acestea, Zeitz a sugerat ca aceasta crestere s-ar putea tempera in acest an, in special in Europa, unde profilul pietei este mai dificil.



Principalii concurenti ai grupului german sunt Nike si Adidas. Daca acestia au fost nevoiti sa se supuna fluctuatiilor pietei din cauza marimii lor , Puma s-a concentrat pe vanzarea catre puncte de desfacerea precum Federated Department Stores Bloomingdales. Puma, asemeni companiei Adidas, a beneficiat de oportunitatea de a achizitiona materiile prime (cauciuc, bumbac) in dolari, reducand astfel costurile pe masura ce moneda s-a depreciat.



Actiunile companiei au inregistrat o crestere viguroasa anul trecut, atingand chiar nivelul de 220 de euro in luna octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO