Business Internaţional

Putin nu recunoaşte armistiţiul cu Ucraina: “Kievul trebuie să ajungă la un acord cu rebelii proruşi”

 Putin nu recunoaşte armistiţiul cu Ucraina: “Kievul...

Autor: Ioana Bojan

03.09.2014, 16:20 330

"Cred că un acord final între autorităţile ucrainene şi sud-estul Ucrainei ar putea fi găsit şi încheiat la 5 septembrie, în cursul unei reuniuni a grupului de contact" privind reglementarea conflictului din fosta republică sovietică, a declarat Putin, citat de agenţia RIA Novosti.

Preşedinţia ucraineană a anunţat miercuri, în urma unei conversaţii telefonice între cei doi lideri, că preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au ajuns la un acord privind un armistiţiu permanent în estul separatist al Ucrainei.

"Preşedintele ucrainean a discutat cu preşedintele rus despre un armistiţiu total (...). Ei au ajuns la un acord privind un armistiţiu în Donbas", bazin minier din estul Ucrainei care cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk, marcate de confruntări violente, potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Kiev.

La scurt timp după acest anunţ, Kremlinul a precizat că Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au discutat despre modalităţile de a ajunge la un armistiţiu în estul Ucrainei, dar Rusia nu poate decide o astfel de măsură deoarece "nu este parte implicată în conflict".

"Putin şi Poroşenko au discutat despre măsuri care ar fi favorabile unui armistiţiu între rebeli şi forţele ucrainene. Rusia nu poate negocia concret un armistiţiu, deoarece nu este parte implicată în conflict", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia RIA Novosti.

Ulterior, preşedinţia ucraineană şi-a nuanţat afirmaţiile privind acordul la care au ajuns Vladimir Putin şi Petro Poroşenko în vederea soluţionării crizei din Ucraina, precizând că au convenit asupra unui "proces pentru încetarea focului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO