Business Internaţional

Ratingul de tara al celei mai mari economii europene este amenintat

21.04.2003, 00:00 25

Germania risca sa-si piarda ratingul de credit AAA, cel mai ridicat posibil, daca Cancelarul Gerhard Schroeder nu evita agravarea deficitului bugetului de stat, avertizeaza agentiile internationale de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) si Fitch.
"Acest an este unul critic", spune Konrad Reuss, managing director pentru ratingurile statelor europene in cadrul S&P. "Vrem sa vedem o redresare a trendului deficitului bugetar al Germaniei pentru a mentine ratingul sau de tara la nivelul actual".
Perspectiva companiei de rating asupra celei mai mari economii europene este una stabila. Chiar si asa, deficitul bugetului de stat, care va depasi probabil anul acesta plafonul de 3% din produsul intern brut, impus prin reglementarile Uniunii Europene, este "problematic", a spus Reuss intr-un interviu.
Reducerile ratingurilor de tara de catre agentii au ca efect scumpirea imprumuturilor pe pietele financiare internationale deoarece investitorii pretind o prima de risc mai ridicata. O potentiala reducere a ratingului AAA pentru Germania, prima de cand S&P a inceput sa evalueze datoria externa a tarii, in 1992, ar putea periclita planurile lui Schroeder de a reduce deficitul.
Statutul obligatiunilor de stat germane este deja periclitata de diminuarea diferentei dintre randamentul acestora si cel al bondurilor emise de alte guverne europene. Cu sase luni in urma investitorii cereau o prima de 15 puncte de baza (un punct de baza reprezinta 1% dintr-un punct procentual) pentru a cumpara bonduri emise de guvernul Spaniei si nu obligatiuni de stat germane. Aceasta diferenta, care masoara cererea suplimentara pentru titluri germane, a disparut la inceputul saptamanii trecute cand ambele obligatiuni erau cotate la un randament de circa 4,15%.

Nimic nu e imposibil
"Reformele in stagnare forteaza investitorii sa analizeaze cu atentie toate alternativele la achizitia de bonduri germane", spune analistul Hans-Dieter Lauer. "Nimic nu e imposibil, daca ne gandim la degradarea ratingului Germaniei".
Cresterea somajului si stagnarea economica au determinat scaderea veniturilor fiscale incasate la bugetul de stat si cresterea costurilor de protectie sociala. Economia germana a mai crescut doar foarte timid de la inceputul recesiunii, din 2001, in vreme ce somajul a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani, de 4,4 milioane persoane in luna martie.
Schroeder a dat "semnale pozitive" pledand in favoarea relaxarii normelor care reglementeaza piata fortei de munca din Germania, a reducerii ajutoarelor de somaj si a limitarii cresterii costurilor asigurarilor de sanatate sia  contributiilor la fonduri de pensii, spune Lionel Price, director de ratinguri de tara in cadrul agentiei Fitch.
Aceasta agentie incadreaza in prezent ratingul de tara al Germaniei in cea mai buna categorie, AAA, si are o perspectiva stabila asupra evolutiei viitoare. "Este crucial ca Schroeder sa actioneze pentru a asigura mentinerea ratingului de tara al Germaniei pe termen lung", a spus Price intr-un interviu.
Alexander Kockerbeck, vicepresedinte si senoir analyst la Moody's nu a comentat asupra ratingului AAA pe care agentia sa il mentine pentru Germania din 1986.

Cresterea cooperarii cu oficialii
Atat Fitch, cat si S&P au declarat ca doresc ameliorarea schimbului de informatii cu oficialitatile germane, pentru a calibra mai bine deciziile referitoare la rating. Ministerul de Finante german in mod repetat refuza cereri de consultanta din partea companiilor de rating argumentand ca face publice suficiente informatii despre datele macroeconomice ale Germaniei, a declarat purtatorul de cuvant Joerg Mueller.
Price a subliniat ca agentia sa nu ar fi inaintat o asemenea cerere daca nu era ingrijorata de politica economica a tarii, dar a sugerat ca unii oficaili au fost de un real ajutor.

Cand nu te poti ajuta singur, ajuti pe altii...
Cancelarul german si primul ministru al Marii Britanii au promis sa-si rezolve divergentele de opinie in problema Irakului si sa colaboreze cu Natiunile unite in programul de reconstructie al tarii. Cei doi lideri europeni s-au intalnit la Hanovra inainte de summitul Uniunii Europene de la Atena, si au declarat ca "excelenta" lor prietenie ii va ajuta sa depaseasca neintelegerile asupra Irakului. Relatiile dintre Germania si Statele unite au avut de suferit de cand diplomatii germani au ales sa adopte o atitudine anti-razboi vara trecuta. Blair si Schroeder au cazut de acord ca este extrem de importanta cooperarea europeana asupra mai multor probleme inclusiv in cazul Irakului unde prioritatea este acum furnizarea rapida de ajutoare umanitare, ameliorarea securitatii interne si reconstructia structurilor statului impreuna cu organizarea unor alegeri libere. Guvernul german a respins ipoteza conform careia ar mai exista inca o axa anti-razboi cu Franta si Rusia si a subliniat disponibilitatea Germaniei de a ajuta la reconstructia Irakului.

Vremuri grele pentru companiile de asigurari
Ani de zile companiile germane de asigurari erau percepute ca sigure, stabile si bine capitalizate. Vremurile s-au schimbat insa radical. Dupa caderi fara precedent pe pietele financiare internationale, zeci de companii de asigurare de viata din cele 120 din Germania se afla in dificultate financiara cauzata de diferenta mica dintre castigurile pe care le pot obtine la active si recompensele pe care trebuie sa le plateasca detinatorilor de polite de asigurare.Analistii industriei sunt ca perspectivele companiilor germane de asigurari sunt cele mai sumbre din Europa. Companiile de prestigiu, precum Allianz si Munich Re au reusit sa obtina refinatari, dar jucatorii de mai mici dimensiuni ar putea fi mai putin norocosi. Doua scenarii test rulate de autoritatea germana de reglementare a sectorului financiar BaFin, a caror rezultate nu au fost inca publicate oficial, se crede ca au demonstrat faptul ca doua treimi din sector risca sa intre in stare de insolvabilitate in cazul in care volatilitatea pietelor de capital persista. In vreme ce unii analisti cred ca asemenea dezastre sunt exact ceea ce are nevoie piata germana, sincronizarea este extrem de nefericita din punctul de vedere al guvernului de la Bonn. Pe masura ce Gerhard Schroeder contempla stagnarea economica si ajusteaza bugetul tarii, sectorul asigurarilor ar trebui sa incurajeze populatia sa economiseasca prin sistemul de pensii, pentru ca initiativa guvernului de reformare a pensiilor sa functioneze si pentru a reduce presiunea asupra finantelor.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24