Business Internaţional

Reasiguratorii pot rasufla usurati. In al doilea trimestru au revenit pe profit

27.08.2003, 00:00 15



Munich Re si Swiss Reinsurance, primii doi jucatori pe piata reasigurarilor, isi vor anunta in aceasta saptamana intoarcerea in zona profitabilitatii, datorita cresterii primelor incasate si diminuarii pierderilor din investitii.



Profitul net al Munich Re, aferent celui de-al doilea trimestru, se va situa, conform asteptarilor analistilor, la un nivel de 319 milioane de euro (348 milioane de dolari), dupa patru trimestre consecutive in care a avut pierderi. Swiss Re va anunta, probabil, un profit net pe primele 6 luni de 359 milioane de dolari, dupa ce anul trecut raportase pierderi.



In anul 2002, reasiguratorii au avut de infruntat declinul burselor, care le-a diminuat valoarea investitiilor si le-a erodat capitalul. In al doilea trimestru din 2003, companiile si-au revenit. Cursurile actiunilor au inceput sa urce, primele incasate crescand si ele.



Cu toate acestea, Munich Re se pregateste de a doua majorare importanta de capital din acest an, prin care incearca sa obtina 4 miliarde de euro. Noile resurse vor fi utilizate pentru sustinerea operatiunilor bilantiere si pentru mentinerea ratingului de credit.



In luna martie, Standard & Poor's a retrogradat Munich Re de la AA+ la AA-, din cauza diminuarii capitalizarii si profitului anului 2002 care s-a situat "sub asteptari". Intr-un raport publicat dupa anuntarea rezultatelor pe primul trimestru de catre Munich Re, compania de rating a declarat ca reasiguratorul va trebui sa obtina in acest an noi capitaluri.



Companiile de reasigurari ajuta asiguratori ca Allianz sau Axa sa-si diminueze riscurile pe care si le asuma fata de clientii lor.



"Situatia se imbunatateste" pentru reasiguratori, a declarat Marc Effgen, analist la Ferrier Lullin & Cie din Geneva, care detine si actiuni ale Swiss Re si Munich Re. "In prima jumatate a anului, piata primelor de resigurare a fost destul de puternica, veniturile din investitii au crescut si nu au avut loc catastrofe majore", a mai spus el.



Primele de reasigurare au crescut foarte mult pe fondul cresterii cererii de dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Primele obtinute de Munich Re au crescut cu 11% la inceputul lui 2003.



Wilhelm Zeller, directorul executiv de la Hannover Re a declarat pe 22 iulie ca al doilea trimestru a fost "foarte bun", deoarece pietele s-au relansat, astfel ca preturile fie au crescut, fie au ramas la acelasi nivel. Hannover Re va raporta probabil o crestere cu 48% a profitului net al celui de-al doilea trimestru, pana la un nivel de 83 milioane de euro.



In cazul Munich Re, pietele de capitaluri in crestere au dus la imbunatatirea semnificativa a valorii participatiilor sale la companii germane, care anul trecut au diminuat profiturile. Deprecierea investitiilor companiei au ajuns la 5,7 miliarde de euro in 2002 si la 880 milioane de euro in primul trimestru al anului 2003. In al doilea trimestru, indicele bursier de referinta al pietei germane, DAX, a castigat 33%.



Reasiguratorul detine participatii la cel putin 15 companii germane, de exemplu 18% din Allianz, 26% din HVB Group, a doua banca a Germaniei, si mai mult de 10 procente din Commerzbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO