Business Internaţional

Ritmul de crestere a PIB, in scadere in Rusia

01.08.2001, 00:00 12



Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei a crescut cu 5,4% in prima jumatate a acestui an, peste nivelul previzionat de statisticieni, dar cu mult mai mica decat cea inregistrata anul trecut, relateaza Financial Times.

Cresterea s-a datorat in special industriei si constructiilor. In prima jumatate a anului precedent, PIB-ul Rusiei a fost mai mare cu 8,8% fata de anul 1999.

PIB-ul a crescut cu 5,3% in luna iunie 2001 fata de iunie 2000, iar cresterea PIB in iunie 2000 fata de iunie 1999 a fost de 10,2%.

Cererea consumatorilor a crescut mai rapid decat productia industriala si a fost acoperita de importuri aproape in totalitate, a spus Ministrul Rus pentru Afaceri si Economie. Cererea de consum a fost principalul element al dezvoltarii economice a Rusiei din ultimii ani.

Preturile de consum, care au crescut cu 12,7% in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezinta o amenintare pentru tinta de inflatie de 12-14% propusa de autoritatile ruse pentru 2001.

Surplusul schimburilor comerciale externe in primele sase luni ale anului a fost de 27,3 miliarde de dolari, fata de nivelul de 29 de miliarde $ inregistrat in perioada similara a anului precedent. In luna iunie, surplusul schimburilor comerciale a fost de 4,3 miliarde de dolari.

Surplusul bugetului de stat in acest an fost de 3% din PIB, la fel ca in anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24