Business Internaţional

Rothschild intra in energie

10.06.2003, 00:00 8



Banca britanica de investitii Rothschild & Son, prin traditie axata pe operatiuni derulate pe piata aurului, vrea sa se extinda in sectorul energetic, in tranzactiile petroliere. Rothschild va infiinta un fond de management al riscului tranzactiilor petroliere pe piata OTC (piata de negociere directa), pentru produse financiare derivate, cum sunt contractele de swap si optiunile. Rothschild spera sa atraga investitorii nu doar din industria petroliera ci si din ramura energetica, deoarece pretul electricitatii si al gazelor sunt influentate de pretul petrolului. Rotschild spera sa puna pe picioare noua sa afacere in timpul verii si a recrutat deja o echipa de sase specialisti care vor analiza, tranzactiona si plasa pe piata de negociere directa produse financiare petroliere.



Manevra bancii britanice este o continuare logica in existenta sa de 193 de ani, avand in vedere ca petrolul este cea mai tranzactionata marfa, in vreme ce aurul contribuie cu mai putin de 5% la totalul tranzactiilor internationale cu marfuri. Extinderea bancii in domeniul petrolier a fost conceputa de Martin Fraenkel, director de tranzactii pe marfuri in cadrul bancii, care a venit la Rothschild in martie 2002, de la puternica banca americana JP Morgan Chase, unde ocupa o pozitie similara. "Cautam in permanenta noi oportunitati si aceasta era una evidenta", spune Fraenkel.



Rothschild se concentra pe metale pretioase, dupa ce cu doi ani in urma s-a retras din tranzactiile cu metale de baza. Extinderea in domeniul petrolier este o manevra care ii permit consilierea unora dintre cele mai bune grupuri energetice din lume. Conform datelor furnizate de Dealogic, Rothschild se situeaza pe locul zece in lume, din punct de vedere al consultantei pentru fuziuni si achizitii.



Tranzactiile petroliere sunt dominate de puternicele banci de investitii JP Morgan Chase, Goldman Sachs si Morgan Stanley, care au o prezenta solida pe bursa new-yorkeza de marfuri (New York Mercantile Exchange) si pe piata londoneza International Petroleum Exchange.



Istoria Rothschild este gravata insa in aur. Banca a fost fondata la Londra in 1810 de catre Nathan Mayer Rothschild, cel care a contribuit la finantarea armatei Ducelui de Wellington in razboaiele cu Napoleon, prin tranzactii bazate pe aur. Extinderea in domeniul petrolier vine intr-un moment in care toate bancile de investitii isi reconstruiesc portofoliile lansandu-se mai degraba in tranzactii valutare decat in operatiuni cu contracte pe metale pretioase, pentru a reflecta rolul tot mai redus al aurului pe pietele de investitii internationale.



Rothschild detine presedintia asociatiei londoneze a bursei metalelor pretioase (London Bullion Market Association - LBMA), casa de compensare pentru tranzactionarea fizica a aurului si contribuie zilnic la fixarea pretului aurului la Londra, din 1919, de la introducerea metodei.



andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24