Business Internaţional

Rubla, noua arma secreta?

24.02.2003, 00:00 13

Guvernul rus vrea sa o faca mai putenica, sa o impuna statelor vecine si planuieste sa o raspandeasca peste tot in lume. Nu este o arma noua, dar ar putea fi. Este vorba de rubla, relateaza The Moscow Times.
Incurajat de aprecierea fara precedent a rublei fata de dolarul american, guvernul rus face planuri grandioase pentru moneda nationala: sa instituie convertibilitatea internationala deplina si sa o utilizeze ca moneda de baza intr-o uniune monetara cu Kazakhstan, Kyrgystan, Tajikistan si Belarus.
"Este posibil si este oportun sa ne gandim la un sistem monetar unic pentru Uniunea Economica Eurasiatica (UEE)", le-a declarat primul ministru rus Mikhail Kasyanov liderilor celor cinci state membre UEE cu ocazia summitului care a avut loc saptamana trecuta la Moscova.
Propunerile lui Kasyanov au venit chiar cu o zi inainte de reuniunea guvernului pentru fixarea prioritatilor economice printre care se numara "asigurarea convertibilitatii depline a monedei nationale in viirtorul apropiat".
Aceasta inseamna ca guvernul vrea ca rubla sa se alature cat mai repede  dolarului, euro, yenului si lirei sterline si sa fie cotata permanent la bancile lumii.
Insa, pentru ca rubla sa obtina calitatea de valuta forte, guvernul va fi nevoit sa liberalizeze radical regimul de schimb si sa le permita rusilor sa-si transfere banii liber dintr-un stat in altul. Ideea este sustinuta de majoritatea economistilor rusi.
"Masurile protectioniste care se aplica acum nu fac altceva decat sa degradeze alegerile pe care le fac oamenii", a spus James Fenker, de la banca de investitii Troika Dialog.
Dupa incasarile mari de petrodolari, Banca Centrala incearca acum sa mentina un echilibru intre aprecierea rublei, care ii afecteaza pe producatorii autohtoni, si inflatie, cauzata in parte de regulile bancii, care impun ca exportatorii sa vanda jumatate de veniturile in valuta pe care le incaseaza.
Ca urmare, a avut loc o explozie a cererii pentru titluri de datorie interna, intrucat investitorii cauta plasamente pentru rublele pe care le detin.
"Reglementarile in vigoare ii forteaza pe investitori sa ia decizii pe care altfel nu le-ar lua", a spus Fenker. "Sunt prea multi rusi care cumpara obligatiuni rusesti, ceea ce duce la scaderea randamentelor, la cresterea preturilor si provoaca emisiuni excesive din partea companiilor interne."
O metoda de a rezolva aceasta problema convertibilitatea deplina a rublei, ceea ce este cu siguranta posibil, avand in vedere performentele politicii monetare rusesti din ultimii cinci ani. Spre exemplu, nu si-a risipit avantajele provenite din sectorul petrolier, ci le-a utilizat pentru a reduce datoria publica la nivelul de109 miliarde de dolari, cat se estimeaza ca va fi la finele acestui an, comparativ cu 166 miliarde de dolari in 1998.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24