Business Internaţional

Rusia acoperă peste 80% din necesarul de gaze pentru 10 state europene. România se numără printre cele mai puţin dependente ţări din regiune

Rusia acoperă peste 80% din necesarul de gaze pentru 10...

Autor: Vlad Popescu

04.03.2014, 13:29 1814

Anul trecut, aproximativ 20% din consumul de gaze al României a fost acoperit prin importuri din Rusia, restul fiind asigurat din producţia internă.

Pentru Serbia, Bulgaria, Cehia, Finlanda şi Belarus, importurile din Rusia asigură în întregime sau aproape în totalitate necesarul de gaze naturale, potrivit datelor Gazprom şi Morgan Stanley, citate de The Guardian.

În Republica Moldova şi Lituania, gazul rusesc acoperă aproximativ 90% din consum, iar Polonia şi Slovacia depind în proporţie de 80% de importuri.

Rusia asigură peste 40% din necesarul de gaze naturale al Germaniei, Ucrainei, Turciei, Austriei, Greciei şi Estoniei, potrivit datelor citate.

La polul opus, Belgia nu utilizează deloc gaze ruseşti, în timp ce în Olanda şi Elveţia importurile din Rusia acoperă până la 10% din necesităţi.

Marea Britanie, România şi Franţa figurează cu procentaje de aproximativ 20%, în timp ce în Italia dependenţa de gazul rusesc reprezintă aproape 30% din consum.

Rusia a întrerupt pentru scurt timp în două rânduri, în 2006 şi 2009, livrările de gaze către Ucraina şi implicit către Europa, pe fondul disputelor dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazului şi tarifele de tranzit.

Între timp, rutele de transport au fost diversificate, odată cu inaugurarea gazoductului Nord Stream, care leagă Rusia de Germania.

Tensiunile recente din Ucraina, şi mai ales din Peninsula Crimeea, au generat temeri că Rusia ar putea suspenda din nou livrările de gaze către Ucraina.

Directorul general al Gazprom, Aleksei Miller, a declarat marţi că grupul rus că va anula, din aprilie, tarifele preferenţiale la gaze pentru Ucraina, stabilite în decembrie în cadrul unui plan de asistenţă financiară pentru fosta republică sovietică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24