Business Internaţional

Rusia se confrunta cu o criza a fortei de munca

26.08.2004, 00:00 15



Forta de munca din Rusia se diminueaza cu un ritm dublu fata de ritmul cresterii demografice, datorita crizei in care se afla sistemul de sanatate si a conditiilor de munca periculoase care au ramas aproape neschimbate in ultimul secol, avertizeaza un raport intern al guvernului preluat de The Moscow Times.



Factorii care provoaca o criza demografica persistenta cauzeaza economiei din Rusia pierderi anuale de zeci de miliarde de dolari, sustine raportul, care urmareste sa determine o crestere a sumelor alocate de la buget pentru sanatate.



Conceput de Ministerul Sanatatii si Dezvoltarii Sociale impreuna cu alte doua organizatii, raportul a fost transmis Consiliului Federatiei ca proiect, conform spuselor unui reprezentant al Ministerului Dezvoltarii Economice si Comertului.



Consiliul l-a transmis mai departe Cabinetului. Cand a ajuns la Ministerul Dezvoltarii Economice si Comertului, functionarii de acolo nu au fost foarte impresionati.



"Oricine poate pune ceva pe hartie si apoi sa ceara mai multi bani", a declarat reprezentantul ministerului, care a dorit sa ramana anonim pentru a nu i se asocia numele cu informatiile din document, care nu sunt destinate publicului.



Guvernul a stabilit un buget anual de 1,5 mld. $ pentru sanatate, echivalentul a doar 10 $ pentru fiecare cetatean rus. Desi este cu 22,2% mai mare decat suma alocata anul trecut, este totusi mult inferioara in comparatie cu cheltuielile de sanatate pe persoana in Polonia, spre exemplu, unde in 2001 se cheltuiau 289 $, coform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.



Multe din informatiile cuprinse in raportul intern al guvernului sunt sustinute de studii anterioare - Agentia Federala de Statistica (AFS) a estimat ca populatia de 143,8 milioane de locuitori a Rusiei scade anual cu 1 milion de persoane pe an.



Dar, raportul intern merge mai departe, zugravind un scenariu apocaliptic, scenariu pe care agentiile de statistica si economistii care nu sunt la curent cu starea lucrurilor l-ar putea considera putin fortat.



Raportul sustine ca numarul populatiei se va injumatati in 60 de ani iar "foarte curand, Rusia nu va mai avea suficienti soldati si muncitori".



Zece milioane de muncitori, adica aproape 1 milion de persoane anual, vor deceda in perioada 2006 - 2015. In timp ce "in ultimii 12 ani, populatia tarii a scazut cu 5 milioane de persoane, in aceeasi perioada populatia apta de munca pierdut mai mult de 12 milioane" arata raportul.



Imbolnavirile, accidentele de munca si decesele au avut un impact negativ asupra economiei Rusiei de 65 mld. de dolari in 1999, se specifica in raport, conform cifrelor publicate de AFS si de Ministerul Dezvoltarii Economice si Comertului.



Studiul mai arata ca rata mortalitatii in randul muncitorilor, datorata accidentelor si lucrului in conditii de toxicitate in industria mineritului, energiei, constructiilor de masini si metalurgica, are o valoare dubla fata de cea din tarile dezvoltate si peste cea inregistrata in multe tari in curs de dezvoltare.



"Decesele in randul populatiei apte de munca din alte cauze decat cele naturale se situeaza astazi la acelasi nivel ca acela din urma cu 100 de ani din Rusia", se scrie in raport, fara insa a se furniza cifre pentru comparatie.



"Implicatiile economice ale restrangerii numarului fortei de munca vor fi acelea ca Rusia va trebui sa isi imbunatateasca semnificativ productivitatea muncii pentru a-si mentine nivelul PIB" crede Peter Westin, economist la Aton, banca implicata in intocmirea raportului demografic. "Va trebui ca guvernul sa se concentreze asupra privatizarii companiilor apartinand sectorului de stat si asupra efectelor imbolnavirilor de SIDA, aspect ignorat pana acum de guvern".



AFS considera ca guvernul va lucra la liberalizarea legislatiei cu privire la imigratie. "Este putin probabil ca acest aspect sa fie ignorat. S-au facut progrese in acest domeniu" declara Olga Antonova, presedintele AFS.



Banca Mondiala a avertizat anul trecut ca raspandirea rapida a virusului tuberculozei si a virusului HIV "va afecta dezvoltarea sociala si economica a tarii". Estimarile arata o posibila scadere cu 0,5% in ritmul anual de crestere economica incepand cu 2010.



Presedintele Putin stabilise ca obiectiv dublarea PIB pana in 2012.



Nu numai in Rusia se manifesta fenomenul de scadere a ratei natalitatii; statisticile referitoare la Europa de Vest arata ca din ce in ce mai putini oameni au copii. Diferenta consta in rata mortalitatii ingrijoratoare din Rusia, care a crescut ca urmare a sporirii imbolnavirilor, tuberculoza, bolile cardiovasculare, respiratorii si bolile de stomac fiind din ce in ce mai raspandite. Acestea combinate cu un sistem de sanatate precar a facut populatia extrem de vulnerabila, conform Institutului Independent de Politici Sociale.



Speranta medie de viata este in randul femeilor este de 72 de ani, cu 13 ani mai mare decat la barbati, conform statisticilor oficiale din Rusia.



"Alcoolismul si conditiile precare de munca sunt principalele cauze ale deceselor in randul barbatilor. Femeile vor trebui sa isi atribuie un rol predominant in forta de munca, in viitorul apropiat" a declarat Westin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24