Business Internaţional

Rusia si Arabia Saudita au semnat un acord de cooperare in sectorul energiei

04.09.2003, 00:00 31



Arabia Saudita si Rusia au semnat la inceputul acestei saptamani primul lor acord in sectorul energetic, dar nici una dintre parti nu a precizat daca Moscova urmeaza sa colaboreze cu OPEC la viitoarele masuri de reducere a productiei.



Acordul de cooperare, semnat la Kremlin in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin si a printului saudit Abdullah, s-a limitat la a prevedea coordonarea livrarilor de petrol si monitorizarea preturilor energetice internationale.



"Moscova si Riyad intentioneaza sa consolideze cooperarea pentru a asigura stabilitatea pietelor petroliere mondiale", se arata in textul documentului.



Putin si Abdullah, conducatorul de facto al regatului, au declarat ca au discutat pe teme legate de religie, cultura, de afacerile internationale si chiar de sport, cuvantul "petrol" fiind abia mentionat.



Analistii se asteptau ca discutiile de la Kremlin sa fie in mare parte de forma. In ciuda incercarilor Arabiei Saudite si ale altor membri OPEC de a convinge Rusia sa devina un membru asociat al organizatiei, presiunile pentru strangerea cooperarii au incetat in urma cresterii preturilor petroliere.



"Este putin probabil ca vizita actuala sa conduca la o modificare de substanta a politicii Rusiei, care va profita de preturi si va mari productia", a declarat Stephen O'Sullivan, analist la societatea de brokeraj UFG. El a adaugat ca problema nu este presanta nici pentru Arabia Saudita, in contextul preturilor ridicate din prezent, si a estimat, in consecinta, ca reuniunile se vor solda mai mult cu declaratii decat cu actiuni concrete.



Rusia depinde intr-o masura considerabila de veniturile sale petroliere, iar companiile private din sector au reusit sa mareasca productia cu aproape 50% in ultimii cinci ani datorita scumpirii titeiului, la un nivel record pentru perioada post-sovietica - 8,6 milioane de barili pe zi.



Productia petroliera saudita si cea a Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) au stagnat in mare parte de-a lungul acestei perioade, intrucat cartelul a limitat productia pentru a evita un declin acut al preturilor similar cu cel din 1998.



Productia de petrol a Rusiei a atins, in luna august, un nou record pentru perioada post-sovietica, respectiv de 8,6 milioane de barili pe zi, in crestere cu 100.000 de barili fata de luna precenta. In acelasi timp, exporturile realizate prin oleoductele companiei nationale Transfneft s-au majorat pana la nivelul istoric de 3,58 milioane de barili de zi. Comparativ cu luna august 2002, avansul productiei a fost de 11%, in timp ce exporturile au crescut cu 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO