Business Internaţional

Rusii bogati s-au mutat la Londra

09.11.2005, 13:27 41

Miliardari si multimilionari rusi cheltuie zeci de milioane de dolari pe cele mai opulente vile din Londra. Magazinele de bijuterii, precum si cele cu preturi extraordinar de mari, angajeaza personal vorbitor de limba rusa.

Chiar si distribuitorii de diverse bunuri, de la masini la caviar Beluga, sesizeaza potentialul acestui val puternic de rusi ce se muta in Londra, oras denumit mai nou "Moscova de pe Tamisa".

Cei mai multi considera ca punctul de plecare al acestui trend este ziua in care Roman Abramovici, un influent om de afaceri din domeniul petrolier, in varsta de 30 de ani, a cumparat clubul de fotbal Chelsea pentru 225 de milioane de dolari (190 de milioane de euro). El a mai platit cateva sute de milioane pentru a forma o super echipa, care a reusit pentru prima data in 50 de ani sa castige campionatul. Britanicii au ramas uimiti de sumele care se turnau pur si simplu pentru transformarea unei echipe banale, Chelsea, in puternica Chelski.

Pentru Londra, bogatia, inclusiv cea extraordinara, nu constituie o noutate; dar aceasta avere a fost obtinuta in timp, chiar de-a lungul mai multor generatii. In prezent, Londra reprezinta o atractie si pentru cei cu averi acumulate recent: norvegieni care castiga din transportul naval, japonezi care s-au imbogatit din jocuri pe calculator si sauditi care si-au facut banii din petrol. Toti s-au mutat la Londra si au fost tolerati, poate chiar invidiati, dar valul de rusi constituie o noutate pentru aceasta capitala.

De exemplu, pana in prezent, nimeni nu a organizat un protest politic prin postarea a sute de limuzine argintii in fata Ambasadei Rusiei. Boris Berezovski este un miliardar caruia i s-a acordat azil politic in Anglia dupa ce in tara natala a fost acuzat de frauda. Frustrat in legatura cu ceea ce el considera a fi persecutare a oamenilor de afaceri de catre guvernul rus, Berezovski este cel care a organizat protestul cu limuzine din 2004, o demonstratie stradala in care bautura aleasa a fost martini si nu molotov.

"Aproape toti oamenii importanti din Rusia traiesc aici", a declarat Marina Starkova, director la Red Square, o companie cu sediul in Londra care se ocupa de organizarea de evenimente si care are cu preponderenta clienti rusi.

Rusii se bucura de siguranta oferita de capitala londoneza, de legislatia fiscala favorabila investitiilor off-shore si chiar si de faptul ca distanta dintre Moscova si Londra nu este una mare (calatoria cu avionul dureaza doar trei ore si douazeci de minute). "Ceea ce ii deosebeste pe rusi este faptul ca ei cheltuie de parca nu ar exista ziua de maine; ca urmare, ei cheltuie, cheltuie, cheltuie", a afirmat Marina Starkova.

Starkova a recunoscut ca organizeaza o petrecere pentru unul dintre clientii sai rusi "la unul dintre palatele regale", dar a refuzat sa divulge numele clientului. La inceputul acestui an, Starkova a organizat de asemenea o petrecere privata cu 70 de invitati rusi, iar vedeta chemata pentru petrecere a fost Liza Minnelli.

Alice Playle, purtator de cuvant pentru Asprey, un magazin de lux din centrul Londrei, a declarat ca rusii sunt cei mai buni clienti ai magazinului; rusii cumpara de la Asprey de la genti din piele de crocodil in valoare de 10.000 de dolari (8.319 euro) pana la inele cu diamant de pana la 180.000 de dolari (149.747 euro). Nu se stie cu exactitate cati rusi traiesc in Londra. Ambasada si oficiali ai capitalei estimeaza in jur de 200.000, dar exista voci care spun ca numarul acestora este de fapt mult mai mare. Ceea ce este sigur este ca numarul de rusi ce s-au mutat la Londra a crescut extraordinar de mult dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991.

Datele oficiale arata ca daca in 1991 un singur rus a primit cetatenie britanica, in prezent peste 1.000 de rusi primesc cetatenie anual.

Boris Zimin, un om de afaceri renumit pentru operele sale de caritate din Rusia, a declarat ca s-a mutat la Londra in urma cu un an mai ales pentru educatia copiilor sai. El a afirmat ca ii place faptul ca noua sa resedinta este "intr-un oras mare, cu o cultura bogata"; Zimin a recunoscut ca a obsevat si el la randul sau ca "in Londra traiesc multi rusi".

Alexei Smertin, un jucator bine vazut pentru clubul de fotbal Charlton si capitan al echipei nationale de fotbal din Rusia, a declarat ca i s-a parut dificila adaptarea atunci cand s-a mutat in Londra, adica in urma cu trei ani. Insa in prezent se simte aproape ca acasa si se intalneste cu rusi peste tot, chiar si cand ia masa la restaurante.

Asociatiile civice, ziarele, revistele, expozitiile de arta si magazinele rusesti devin incet un lucru obisnuit. In luna ianuarie, peste 50.000 de oameni si-au facut aparitia la primul festival de iarna rusesc organizat in Trafalgar Square. Cu sustinere financiara din partea unor companii precum Gazprom, LukOil si Aeroflot, organizatorii au adus formatii din Rusia si trupe de dans, inclusiv corul Armatei Rosii.

John Ross, insarcinat cu politica economica si de afaceri a orasului, a descris cu entuziasm felul in care Londra a inceput sa resimta efectele valului de rusi asupra propriei situatii economice inca din 1998; acesta remarca de asemenea impactul pe care acestia il au asupra domeniului imobiliar si asupra segmentului de retail.

Ross a declarat ca o mare parte dintre rusii care s-au mutat la Londra sunt oameni de afaceri din clasa mijlocie. Forumul Economic al Rusiei se organizeaza in Londra si reprezinta o oportunitate de reunire a celor mai importanti oameni de afaceri rusi care traiesc in afara granitelor tarii natale. Numarul celor care participa la reuniune a crescut de la 150 la prima editie, ce dateaza de acum opt ani, la 2.000 anul trecut.

Magnatii sunt insa cei care provoaca cea mai mare agitatie. Cel mai cunoscut dintre ei este Abramovici, care datorita stilului sau de viata extravagant, petrece foarte mult timp fie in boxa la Chelsea, fie pe primele pagini ale revistelor cu vedete din Anglia. Orfan, crescut in saracie, Abramovici detine in prezent o vila in valoare de 50 de milioane de dolari (41,62 milioane de euro) in centrul cartierului Belgravia, epicentrul rusilor bogati, ca si un teren de 176 de hectare in Sussex.

Prezenta rusilor este atat de semnificativa incat se anticipeaza ca Witanhurst, un domeniu cu 25 de camere, a doua cea mai mare locuinta din Londra dupa Buckingham, va fi vandut unui rus. Pretul de vanzare este de 60 de milioane de dolari (49,92 milioane de euro).

James Simpson, unul dintre partenerii de la firma imobiliara Knight Frank, a remarcat ca o vila de 10 camere, situata in apropierea Palatului Kensington, a fost pusa la vanzare anul trecut la putin peste 60 de milioane de dolari (49,92 milioane de euro) si a fost vanduta la peste 70 de milioane de dolari (58,26 milioane de euro) dupa ce la negocieri au participat si rusi.

Knight Frank si-a dechis centre noi in Moscova si Petersburg pentru a fi mai aproape de astfel de clienti. Si alte companii imobiliare din Londra au procedat similar. Simpson a declarat ca proprietarii de vile le renoveaza tocmai pentru a obtine un pret mai bun pe ele de la rusi. O casa imensa situata pe un deal din Hampstead, cu vedere la orasul situat in vale, este in prezent in renovare pentru a cuprinde bai, saune si alte asemenea facilitati; obiectivul este crearea unei similitudini cu statiunile din Elvetia, preferatele rusilor foarte bogati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO