Business Internaţional

Rusii de la LukOil sunt cu ochii pe achizitii in Europa si SUA

14.02.2006, 20:51 17

Lukoil, cel mai mare producator rus de petrol, intentioneaza sa cumpere unitati importante din Europa si Statele Unite ale Americii, potrivit lui Vagit Alekperov, presedintele grupului.

"Credem ca suntem pregatiti sa efectuam achizitii importante pe piata europeana si cea americana", a declarat Alekperov in cadrul unei intalniri cu presedintele rus, Vladimir Putin.

Alekperov a adaugat ca in prezent LukOil inregistreaza pierderi, ca urmare a preturilor practicate si a structurii lantului de distributie.

"Situatia se va redresa daca vom vinde direct consumatorilor finali", a spus presedintele LukOil. El a precizat ca LukOil investeste agresiv in regiunea est-europeana, in special pe sectorul de rafinare.

"Acest lucru ne va permite sa ne reorietam dinspre sectorul de retail catre consumatorii finali", a afirmat Alekperov.

Compania LukOil activeaza in mai multe domenii, printre care si cel chimic sau al productiei pe petrol si gaze naturale, administreaza rafinarii si este prezenta si pe piata bancara. LukOil administreaza circa 600 de benzinarii in Europa Occidentala si de Est, precum si 2.000 de unitati in SUA.

Grupul a anuntat recent ca a descoperit in Marea Caspica un zacamant semnificativ de titei si a achizitionat o companie cu rezerve in aceeasi regiune, ceea ce ar putea sa il transforme in cea mai mare companie petroliera privata in functie de rezerve, depasind actualul lider, ExxonMobil. Potrivit LukOil, companie controlata in proportie de 16% de catre grupul american ConocoPhilips, depozitul descoperit ar putea contine peste 3,3 miliarde de barili echivalent petrol.

Grupul rus este prezent si pe piata din Romania, prin rafinaria Petrotel Ploiesti. De asemenea, detine si o retea de distributie a carburantilor, cu peste 300 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO