Business Internaţional

Rusii intaresc puterea companiilor de stat prin orice mijloace

05.10.2007, 19:23 18

"Consider ca tendinta de a crea corporatii de stat este una foarte periculoasa, in special pentru domeniile in care acestea activeaza", a declarat Dvorkovici.
Declaratiile survin in conditiile in care presedintele Vladimir Putin a aprobat, in ultimii, ani crearea unor corporatii de stat care sa activeze in industria aeronautica, cea navala si in domeniul nanotehnologiei. Ultima pe aceasta lista este Russian Technologies, o corporatie al carei scop este acela de a impulsiona dezvoltarea industriei grele. La sfarsitul acestei luni, Duma de Stat va adopta un proiect de lege prin care compania va lua fiinta in mod oficial. Cel mai probabil, aceasta va fi fi condusa de presedintele Rosoboronexport, Serghei Chemzov, unul dintre apropiatii presedintelui Putin.
Dvorkovici s-a referit, insa, la recentele propuneri ale guvernului, prin care se cerea infiintarea unor companii de stat care sa activeze in domenii precum industria de prelucrare a pestelui, constructia de drumuri sau in industria farmaceutica.
"Acest gen de propuneri iti dau impresia ca statul nici macar nu incearca sa inteleaga faptul ca businessul privat se poate ocupa foarte bine de aceste domenii", a declarat el. Totusi, Dvorkovici considera ca majoritatea membrilor guvernului sunt constienti de importanta pe care businessul privat o are intr-o economie, ceea ce nu inseamna ca "riscurile sunt eliminate in intregime".
In Rusia, aproape toate ramurile economice au fost impanzite de corporatiile de stat, considera Ronald Smith, director de cercetare la Alpha Bank. "Comentariile sale sunt foarte corecte", a declarat Smith, referindu-se la declaratiile lui Dvorkovici.
"Am fost foarte surprins de faptul ca astfel de opinii exista si au fost exprimate la un nivel atat de inalt", a adaugat el. Totusi, Smith considera ca prezenta companiilor de stat in domenii precum industria aeronautica este esentiala pentru supravietuirea acesteia.
Prin declaratiile sale, Dvorkovici se inscrie intr-o lista din ce in ce mai mare a celor care au criticat, in ultima vreme, deciziile guvernului rus. Lista cuprinde si numele catorva directori ai unor companii petroliere, care au luat atitudine fata de comportamentul executivului, considerand controlul statului asupra sectorului energetic daunator.
Vladimir Bogdanov, directorul executiv al companiei petroliere Surgutneftegaz, declara saptamana trecuta ca sporirea participatiei statului in acest sector nu face altceva decat sa duca la impiedicarea concurentei pe piata. Declaratiile au fost facute in contextul in care, de mai multa vreme, exista zvonuri conform carora Surgutneftegaz, cea de-a patra companie petroliera ruseasca, va face obiectul unei preluari. "Prezenta din ce in ce mai agresiva a companiilor de stat pe segmentul energetic este lucrul care ne ingrijoreaza cel mai mult", declara, la sfarsitul lui august, Vagit Alekperov, directorul executiv al Lukoil.
Cota de piata pe care companiile de stat o detin in sectorul energetic s-a apreciat semnificativ in ultimii ani, dupa ce Rosneft a preluat compania falimentara Iukos, iar Gazprom a devenit actionarul majoritar al Sahalin-2.
Extinderea controlului companiilor de stat in acest sector a provocat, de asemenea, reactii din partea potentialilor creditori. Intr-un raport al companiei petroliere anglo-rusa TNK-BP se arata ca "nu exista nicio garantie potrivit careia controlul statului asupra sectorului energetic nu va avea efecte adverse asupra creditorilor".
Raportul TNK-BP avertizeaza, de asemenea, asupra faptului ca abilitatea companiei de a exploata noi zacaminte va fi drastic diminuata, in cazul in care va fi adoptat un proiect de lege care restrictioneaza finantarea proiectelor din domeniul energetic din fonduri externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO