Business Internaţional

Rusii pompeaza din ce in ce mai multe ruble in turism

09.12.2005, 19:34 13

S-au dus vremurile cand turistii rusi erau banuiti de spalare de bani. Industria turismului ii numeste "noii japonezi". De fapt ei sunt rusi si sunt constienti ca isi pot permite sa calatoreasca in strainatate in stil mare, scrie The Wall Street Journal.

Oleg Myshkin, directorul de piete de capital la compania de consultanta Colliers International din Moscova, face parte din noul val de turisti avizi.

Myshkin, in varsta de 49 de ani, se descrie ca "o persoana muncitoare care face parte din clasa de mijloc", dar spune ca in ultimele 12 luni a vizitat Africa de Sud, Italia (Positano si Capri si trei vizite in Toscana), Franta (Provence, St. Tropez, Paris si a schiat in Megeve), Londra, Dublin, Bali si Singapore. Recent s-a intors din Japonia (Tokyo si Kyoto).

Olga Kapitonova, un antreprenor de 40 de ani care detine un magazin in Moscova, spune ca prietenii ei merg in Europa "asa cum cineva din New York ar calatori la Washington sau intr-un stat apropiat". Ea prevede ca in curand rusii se vor orienta asupra destinatiilor mai exotice, precum China, Vietnam, Tibet, America Latina si Africa.

Dupa caderea comunismului, hotelurile si companiile de turism au fost precaute cu clientii rusi din cauza stereotipurilor care sugerau ca acestia erau mai interesati de spalarea banilor si de prostitutie decat de vacantele clasice.

Dar rusii influenti au mai multi bani pentru distractie decat o persoana medie din Vest. Daca Rusia inca tine cont de multe sarbatori comuniste ca ziua de 1 mai sau Ziua Victoriei, vacantele traditionale precum Pastele sau Craciunul revin in forta.

O serie de vacante de la inceputul lunii mai, de exemplu, inseamna ca cei mai multi rusi isi iau primele doua saptamani sau chiar intreaga luna libere.

Intre timp, statul rus le-a dat apartamente dupa caderea comunismului si numai 0,2% dintre proprietarii rusi au ipoteci, conform datelor Agentiei Ruse pentru Credite Ipotecare. Inchirierea este un fenomen rar si din moment ce taxa pe venit este de doar 13%, economiile pot fi realizate cu usurinta. In consecinta, rusii dispun de 87% din venitul pe cap de locuitor, estima PBN, o firma de comunicatii strategice din Washington.

Un raport de luna trecuta a Consiliului de afaceri ruso-american a aratat ca venitul real de care dispune un rus a crescut cu 15% in 2003 si cu 7,8% in 2004.

Salariul mediu este de 300 de dolari (256 de euro) pe luna iar explozia turismului este alimentata in mare parte de cei foarte bogati in primul rand, iar in al doilea rand de clasa de mijloc care se dezvolta. Dar acest lucru nu a impiedicat agentiile de turism sa demareze o strategie agresiva de promovare a pachetelor in ultimul an, deschizand birouri locale, angajati vorbitori de rusa, site-uri web in rusa si chiar hoteluri cu tematica ruseasca.

Travel + Leisure are deja o editie in limba rusa iar colectia Rocco Forte Hotels, care include Hotel de Russie la Roma unde a fost filmata productia OceanÕs Twelve, a inceput sa ofere variante in limba rusa ale site-ului web.

Statiunile deja se gandesc la cresterile cu doua cifre ale numarului de turisti rusi. Pe insula Anguilla din Caraibe, Rebecca Eggleton, care detine Altamer Resort, spune ca a vazut mai multi rusi in ultimul an decat oricand. Ea a demarat o actiune menita sa faciliteze procesul de obtinere a vizelor, a adus un pianist rus si a pus la dispozitie angajati in limba rusa pentru sezonul de varf.

Leading Hotels of the World, un grup de hoteluri de lux, spune ca numarul turistilor rusi a crescut la 13 milioane in 2004 fata de un milion in 1999. In Italia, numarul vizitatorilor rusi s-a majorat cu 13% in 2004 si cu 30% in prima jumatate a 2005 fata de aceleasi perioade ale anului precedent, conform Uniunii industriei turismului din Rusia. Iar in timpul varfului de sezon din Bali, rusii au reprezentant 70% din totalul turistilor la mai multe hoteluri de cinci stele, dupa cum arata estimarile Conrad Bali Resort& Spa.

Turistii rusi par a fi mai mult decat dispusi sa inchirieze cele mai mari camere, sa apeleze la serviciile room service si sa isi petreaca mult timp in restaurante.

Reprezentantii Leading Hotels of the World spun ca rusii cheltuiesc in medie de cinci ori mai mult decat ceilalti oaspeti si stau mai mult timp decat orice alt grup demografic.

Richard Curtis, care conduce divizia europeana de la Small Luxury Hotels of the World, spune ca proprietatile companiei au fost invadate de un val de turisti rusi de acum 18 luni, dupa ce economia rusa a dat semne de revigorare dupa deprecierea rublei din 1998.

Turismul rus este impulsionat de relaxarea restrictiilor privind obtinerea de vize. In iulie, Germania a incheiat o intelegere cu Rusia sa usureze formalitatile vamale, dupa ce Franta si Italia au luat aceleasi masuri anul trecut. Rusia si UE au hotarat sa simplifice regulile pentru calatoriile in toate tarile Uniunii.

In prezent o statiune de schi din Franta si cateva orasele alpine curteaza Rusia pentru perioada Craciunului si a sarbatorilor de Anul Nou, cand afacerile incep sa stagneze. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO