Business Internaţional

Să nu-i spuneţi domnul Merkel! Joachim Sauer, profesorul de chimie care stă în umbra celei mai influente femei din lume

Să nu-i spuneţi domnul Merkel: Joachim Sauer, profesorul de chimie care stă în umbra celei mai influente femei din lume

Autor: Andrei Cîrchelan

19.05.2012, 10:01 4042

Domnul Sauer este soţul cancelarului german Angela Merkel, cea mai puternică femeie din lume. El nu vorbeşte niciodată în presă şi apare foarte rar în public împreună cu soţia sa, scrie Reuters. Nu a venit la numirea în funcţie a lui Merkel, în 2005, atrăgând critica presei pentru faptul că a preferat să urmărească evenimentul la televizor, de la universitatea lui din Berlin. Un ziar german titra mai de mult că Sauer este "invizibil ca o moleculă". Numele lui înseamnă "supărat" sau "acru".

O altă trăsătură pentru care mai este cunoscut Sauer este cumpătarea.

În aprilie, el a luat o cursă low-cost către Italia, unde trebuia să îşi petreacă un concediu împreună cu Merkel. Sauer a preferat această variantă în loc de plata unei sume modice pentru a merge cu avionul oficial, potrivit relatărilor presei germane.

În timp ce Merkel se luptă în lumina reflectoarelor internaţionale cu criza economică a zonei euro, Sauer, în vârstă de 63 de ani, pare mulţumit să rămână anonim dincolo de cercurile academice.

"Vă mulţumesc pentru interes", a scris el răspunzând astfel unui e-mail prin care i se solicita un interviu.

Prietenii şi asociaţii spun că presa germană l-a înţeles complet greşit pe Sauer. Ei îl descriu ca un om cu capul pe umeri şi cu un simţ al umorului sec, nicidecum un morocănos.

Sauer se trage dintr-un orăşel minier din spatele Cortinei de Fier, în Germania de Est, ceea ce îi conferă un pragmatism care îl ajută să servească drept panou de rezonanţă pentru soţia lui, care are poate cel mai dificil job din Europa.

"Clişeele circulate în presa germană vizavi de Joachim Sauer sunt complet eronate", spune Reinhold Messner, un alpinist renumit care a mers în excursii împreună cu Sauer şi Merkel prin Alpi.

"În realitate, el este un om independent. Este isteţ, profund, poate fi incredibil de amuzant şi e un tip extrem de deştept. Este contrapartida ideală pentru cancelar."

Printre cei mai buni chimişti ai lumii Sauer s-a născut pe 19 aprilie 1949 în orăşelul Hosena, care după câteva luni era inclus în Germania de Est Comunistă.

A întâlnit-o pe Merkel în 1981. Ea avea 27 de ani şi absolvise facultatea de fizică. El avea 32 de ani şi preda la Academia de Ştiinţe din Berlin.

Amândoi erau căsătoriţi. Căsătoria lui Merkel cu Ulrich Merkel, fizician şi el, s-a încheiat cu un divorţ în 1985, după 16 ani. Au doi fii împreună.

Merkel nu a comentat asupra originilor relaţiei ei cu Sauer, dar această interacţiune a captat atenţia Stasi, securitatea Germaniei de Est.

Potrivit biografilor lui Merkel, Stasi a raportat de multe ori prânzuri luate împreună de cei doi, în timp ce ambii erau căsătoriţi cu alte persoane.

În prefaţa lucrării ei de dizertaţie, prezentată în 1986, Merkel îi mulţumeşte lui Sauer pentru "sfaturile critice". Viitorul ei soţ fusese un student prodigios. El şi-a luat doctoratul summa cum laudae în chimie, de la Universitatea Humboldt, la vârsta de 25 de ani, în 1974. El a predat la Humboldt înainte de a veni la Academia de Ştiinţe din Berlin în 1977.

Munca lui a dobândit apreciere în Occident.

Sauer nu era însă membru al Partidului Comunist, ceea ce însemna că nu avea voie să părăsească blocul sovietic până cu puţin timp înainte de căderea Zidului Berlinului în 1989.

Reinhart Ahlrichs, care a condus un grup de cercetare în cadrul Universităţii Karlsruhe unde a lucrat Sauer pentru o scurtă perioadă de timp, îl descrie pe acesta ca unul dintre primii 30 de specialişti în chimie teoretică ai lumii, dar cu foarte puţin sub nivelul celor care tind să câştige premii Nobel.

După căderea Zidului, în 1989, Merkel a intrat în politică, iar Sauer a petrecut un an în San Diego, unde a lucrat la un institut de biochimie intitulat BIOSYM Technologies, o companie care dezvolta software pentru testarea structurii moleculare a medicamentelor.

S-a întors la Humboldt în 1992, unde se specializează în zeoliţi, minerale poroase care pot fi folosite la orice, de la reprocesare nucleară la medicamente.

Deşi nu vorbeşte despre viaţa cu Merkel, Sauer a acordat un interviu pentru o revistă universitară în 2010, unde a vorbit despre viaţa ca om de ştiinţă în spatele Cortinei de Fier.

La un moment dat fusese invitat în SUA pentru a ţine o prelegere, dar superiorii i-au spus că nu poate să se ducă, pentru că nu avea voie să călătorească spre Occident, şi trebuia să se ducă altcineva în locul lui. "A fost frustrant", comentează Sauer în interviu.

Sfidarea Partidului Comunist şi evitarea problemelor constituiau un permanent act de echilibristică pentru Sauer, care spune că "trebuia să poţi să te priveşti în oglindă în fiecare dimineaţă, dar fără a fi dat afară din universitate".

"Fantoma de la operă"

Sauer şi Merkel au locuit împreună mai mult de zece ani înainte de a se căsători în 1998, cedând presiunilor din partea bisericii şi a aliaţilor din Uniunea Creştin-Democrată. Mulţi considerau că nu se cade ca un lider politic conservator să trăiască în concubinaj cu cineva.

Primul soţ al Germaniei este pasionat de operă şi împărtăşeşte afinitatea soţiei sale pentru Richard Wagner şi drumeţii. Messner spune că ambii sunt într-o formă surprinzătoare deşi au programele foarte încărcate.

Când apar în public împreună, Merkel pare uneori să uite că Sauer e şi el prezent. În 2011, când a primit Medalia Prezidenţială pentru Libertate la Casa Albă, Merkel a ieşit din limuzină şi a început să urce treptele, după care s-a oprit şi a aşteptat în timp ce Sauer se grăbea să o prindă din urmă.

În timp ce alte "prime doamne" precum Michelle Obama vorbesc adesea în public şi susţin diferite cauze, Sauer nu are opinii publice. Determinarea lui de a nu intra în vizorul publicului poate părea ostilă uneori.

"Nu am să zic nimic la microfonul vostru" a mârâit el către o cameră de filmat în timp ce se afla cu Merkel pe covorul roşu la festivalul de operă Bayreuth în 2005, pe vremea când Merkel încă era liderul opoziţiei.

Când Merkel a preluat puterea, jurnaliştii germani deja renunţaseră să mai scrie despre inabordabilul om pe care îl porecliseră "Fantoma de la operă".

Un foarte bun sfătuitor

Discreţia îi permite lui Sauer să nu fie înconjurat permanent de bodyguarzi şi jurnalişti, atât la birou, cât şi în apartamentul modest în care locuieşte împreună cu Merkel. El a câştigat chiar respectul unei părţi din presa germană pentru faptul că refuză constant să se deschidă.

"Ne gândeam că dacă insistăm, în cele din urmă va ceda", spune jurnalistul Hugo Mueller-Vogg de la cotidianul Bild."Dar şi-a menţinut principiile, şi asta e ceva demn de admiraţie." După ce l-a atacat pe Sauer pentru faptul că a lipsit de la inaugurarea cancelarului, Mueller-Vogg a primit un răspuns personal de la Merkel, care i-a zis să nu îşi facă griji în privinţa soţului, deoarece acesta o va acompania la fiecare eveniment la care absenţa lui ar putea provoca un incident diplomatic. "Şi aşa a făcut", spune Mueller-Vogg.

Într-o societate transparentă aşa cum e cea germană, "este remarcabil" faptul că Sauer a reuşit să rămână în umbră, spune un apropiat al cuplului.

Merkel a spus de câteva ori până acum că discuţiile ei cu soţul sunt "aproape vitale", iar Sauer este "un foarte bun sfătuitor".

Când se aşază la micul dejun cu Merkel şi citeşte ziarul, Sauer o abordează pe Merkel aşa cum ar face-o orice cetăţean, potrivit unui oficial german care a lucrat împreună cu Merkel în primul ei mandat.

"El nu e implicat şi nu îl interesează cele mai noi intrigi şi maşinaţiuni politice din Berlin", adaugă oficialul. "Sa întâmplat de câteva ori ca Merkel să vină la birou şi să zică: «Soţul meu nu înţelege ce facem aici», după care are loc o discuţie în birou. Dar nu îl văd ca pe cineva care influenţează activ politica.

El este mai mult un punct de reper pentru ea."

Un profesor strict, de şcoală veche

Apropiaţii cuplului spun de asemenea că atunci când are ceva de zis, Sauer nu se fereşte să vorbească. În august 2001 Sauer a provocat un scandal în Berlin când a făcut plângere la poliţie împotriva zgomotului făcut de o trupă de teatru în aer liber care dădea un spectacol peste stradă.

Le-a trimis un fax autorităţilor, plân gându-se despre "un zgomot agasant" într-o seară, potrivit lui Adrienne Goehler, care lucra la primărie şi care a intervenit în ajutorul producţiei estivale a piesei "Amphitryon", o tragicomedie de Heinrich von Kleist.

Producţia încălca limita de 60 de decibeli permisă. Goehler a petrecut zile întregi sunând la diferite agenţii pentru a permite spectacolului să îşi termine programul.

"Locuieşte în cel mai mare oraş din Germania şi se plânge pentru puţin zgomot la 20:30", spune Goehler.

"Aproape că s-a închis complet spectacolul. A fost ceva grotesc. Dacă vrea pace şi linişte ca în pădure, ar trebui să se mute într-o pădure." Disputa a ajuns pe prima pagină a ziarelor în Berlin pentru insinuări că elementul politic ar fi putut fi folosit pentru a reduce spectacolul la tăcere.

Merkel nu a comentat situaţia.

La departamentul de chimie al Universităţii Humboldt, colegii şi studenţii au fost rugaţi să nu comenteze pe seama lui Sauer. "Nu e decât un om care vrea să fie recunoscut pentru meritele ştiinţifice, nu pentru căsătoria cu Merkel", spune Sven, un student de 29 de ani care îl cunoaşte pe Sauer de cinci ani.

Alţii îl descriu pe Sauer drept un profesor strict, de şcoală veche, care nu permite conversaţiile, băuturile, mâncarea sau lectura pe timpul cursurilor sale. Sven spune chiar că l-a auzit pe Sauer făcând o glumă la un moment dat, dar gluma a fost atât de subtilă, încât aproape nimeni nu a înţeles-o."Nici măcar nu a fost atât de nostimă, dar au râs câteva persoane, mai mult din politeţe."