Business Internaţional

Scaderea dolarului alimenteaza profitul SABMiller

21.05.2004, 00:00 14

SABMiller, al doilea producator mondial de bere, a anuntat ca profitul pe a doua jumatate a anului fiscal a fost mai mult decat dublu, dupa ce moneda sud africana a castigat teren fata de dolar, determinand cresterea veniturilor din Africa de Sud. De asemenea, popularitatea ridicata a bauturilor slabe in carbohidrati din SUA a determinat cresterea cererii pentru berea Miller Lite, anunta Bloomberg.
Profitul net a crescut la 337 mil. $ in perioada mentionata, fata de 136 mil. $ cu un an mai devreme, iar vanzarile au crescut cu 27%, ajungand la 6,42 mld. $.
SABMiller, care a fost infiintata in Johannesburg in 1985, inca datoreaza 40% din profitul sau operational Africii de Sud.
Volumul vanzarilor din Asia contribuie semnificativ la cresterea volumului total al vanzarilor, economiile din acest spatiu crescand mult mai repede decat cele din Vest. SABMiller si Anheuser-Busch, aflati deja in competitie dura in SUA, de cand compania sud africana a preluat compania americana Miller Brewing Co. in 2002, acum cauta sa castige cat mai mult teren in China, piata berii cu cea mai rapida crestere din lume.
Cele doua grupuri rivale isi disputa controlul asupra companiei Harbin Brewery - al patrulea producator de bere din statul asiatic. Anheuser-Busch a preluat, recent, 29% din capitalul Harbin, obligand SABMiller, care detine 29,4% din actiuni, sa inainteze o oferta de 533 milioane de dolari pentru compania chineza.
SABMiller si-a intensificat expansiunea in China prin decizia de marti de a prelua controlul a doua berarii din provincia estica Anhui pentru suma de 34 mil. $, avand ca partener compania China Resources Enterprise Ltd. SABMiller detine in prezent parti din 34 de berarii prin holding-ul cu CRE, a afirmat Parker.
SABMiller planuieste sa introduca in China, spre sfarsitul acestui an sau in 2005, unele din marcile sale internationale, cum ar fi Miller Genuine Draft sau Czech brew Pilsner Urquell. Compania se gandeste chiar la achizitii in Vietnam si in India.
Volumul vanzarilor SABMiller din Romania s-a majorat cu 15% in anul fiscal incheiat la 31 martie, evolutie similara cu ritmul de crestere a pietei locale. "Cresterea de ansamblu a pietei romanesti a fost favorizata de scaderea pretului de comercializare a berii in ambalaje PET, in timp ce evolutia SABMiller reprezinta rezultatul cresterii valorii de piata in functie de cifra vanzarilor in dolari si al imbunatatirii profitabilitatii", a precizat compania.
La inceputul lunii mai, SABMiller a anuntat ca va cumpara 81,1% din actiunile societatii Aurora din Brasov, preconizand ca, in urma achizitionarii unor actiuni suplimentare inaintea incheierii contractului, participatia sa se va majora la minim 90% din capitalul producatorului roman de bere.
Achizitia este conditionata de aprobarea Consiliului Concurentei si de indeplinirea unor cerinte de ordin tehnic.
SABMiller opereaza in Romania din 1996, iar cele trei fabrici pe care le detine in prezent au o capacitate de productie de 2,1 milioane de hectolitri si un personal de aproximativ 1.100 de angajati.
Operatiunile din Cluj-Napoca, Buzau si Timisoara au obtinut o productie cumulata de 1,9 milioane de hectolitri in anul calendaristic 2003, reprezentand 15,3% din piata. Intre marcile produse de SABMiller in Romania figureaza Ursus Premium, Timisoreana Lux, Miller Genuine Draft si Pilsner Urquell.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24