Business Internaţional

Scandal în Franţa după ce ArcelorMittal anunţă închiderea unui furnal la Florange

Scandal în Franţa după ce ArcelorMittal anunţă închiderea unui furnal la Florange

Autor: Iulian Anghel

09.09.2011, 12:21 1913

Arcelor Mittal, numărul 1 mondial în siderurgie, proprietarul Arcelor Mittal Galaţi, va închide începând cu 3 octombrie pentru o durată nedeterminată cel de-al doilea furnal al uzinei sale din Florange (regiunea Moselle), ceea ce a provocat o furtună politică în Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy fiind somat să intervină.

Potrivit unei surse sindicale citată de Le Monde, furnalul va fi închis la 3 octombrie, iar 1.000 de muncitori vor fi afactaţi.

Închiderea furnalului P6 a fost justificată joi în Comitetul Central al Întreprinderilor (CCE) ţinut la Paris de scăderea comenzilor care veneau din industria de ambalaje (pentru conserve de legume şi fructe şi băuturi) - ceea ce ar putea fi un semnal că pricipalul motor al economei franceze - consumul - este în pericol.

De altminteri, în Franţa, care pregăteşte măsuri de ajustare a deficitului, există o dezbatere vie - cum să introduci programe de austeritate şi să impui noi taxe fără a afecta consumul.

Anunţul închiderii furnalului P 6 survine la câteva zile după ce Arcelor Mittal anunţase că va ţine închis cel puţin până la finele anului şi primul furnal (P3) a uzinei de la Florange.

Aproximativ 1.000 de muncitori vor fi afectaţi de închiderea P6. Ei fie vor fi repartizaţi în alte unităţi fie vor fi trimişi în şomaj parţial. La începutul lunii, Arcelor Mittal a anunţat că va recurge la şomajul parţial şi a cerut ca 600 din cei 3.000 de muncitori de la Florange să plece în şomaj, în septembrie.

Sindicaliştii acuză faptul că uzina din Moselle ca şi cea de la Liege (Belgia) serveşte drept "veritabil canal de ajustare pentru alte uzine ale grupului" şi că, "atunci când există o restrângere a pieţei noi suntem primii vizaţi".

Deputata socialisă de Moselle, Aurelie Filippetti, a cerut preşedintelui Nicolas Sarkozy şi Guvernului să acţioneze ferm împotriva a ceea ce a numit "politică speculativă" a Arcelor Mittal: "Este scandalos că Guvernul a autorizat măsura şomajului parţial chiar înainte ca instanţele legale şi reprezentative să fi fost consultate şi nu a fost cerut în schimb nimic."

De partea sa, François Hollande, care are şanse să fie desemnat candidat prezidenţial din partea socialiştilor şi-a anunţat sprijinul pentu Moselle: "Este inadmisibil să se permită ca acţiunile speculative ale unui grup industrial să pună în pericol economia unei întregi regiuni."

Cel mai important combinat al Arcelor Mittal în România este cel de la Galaţi, urmat de cele de la Roman şi Hunedoara. După o cădere drastică în 2009, când a avut pierderi de 334 mil. euro (şi a renuntat la aproximativ 2.000 de oameni) , Mittal Galaţi şi-a redus în 2010 pierderile la 60 mil. euro pe fondul revenirii cererii mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO