Business Internaţional

Scandalul cărnii de cal ia turnură protecţionistă: Intermarché, Findus şi Carrefour nu vor mai folosi decât carne de vit㠓made în Franţa”

Scandalul cărnii de cal ia turnură protecţionistă:...

Autor: Iulian Anghel

24.02.2013, 15:52 1229
 
Ministrul francez al agriculturii Stéphane Le Foll a anunţat că giganţii distribuţiei din domeniul alimentar, Intermarché, Findus şi Carrefour au promis că nu vor mai folosi în sortimentele preparate pentru a fi vândute pe piaţa franceză decât carne de vită produsă în Franţa.
 
"Intermarché, Findus şi Carrefour s-au angajat să nu mai utilizeze decât carne de vită franţuzească în sortimentele preparate”, a susţinut ministrul, la Salonul agricol deschis sâmbătă la Paris, citat de publicaţia economică La Tribune.
 
Acest angajament vine ca urmare a scandalului cărnii de cal regăsită în numeroase sortimente de mâncare preparată şi vândută ca având în conţinut doar carne de vită, lucru ce a provocat o veritabilă criză a încrederii faţă de sortimentele preparate.
 
Într-un comunicat, Carrefour precizează că angajamentul semnat sâmbătă în timpul vizitei preşedintelui francez Francois Hollande la Salonul agricol priveşte şi carnea de porc. Astfel, sortimentele vor avea o etichetă specială care garantează provenienţa franceză a cărnii. Pentru produsele preparate, proaspete, măsura va fi aplicată din martie. Pentru produsele congelate, măsura va fi pusă în aplicare în zece luni, pentru că e nevoie de un răgaz pentru aprovizionare şi prelucrare, precizează grupul.
La rândul său, concurentul Carrefour, Intermarché, vrea să lanseze din martie eticheta "Jean Rozé, Boeuf 100% français" pentru sortimentele de preparate din carne de vită.
 
Totuşi, Franţa nu poate să-i oblige pe cei din industrie să refacă etichetarea şi să indice provenienţa cărnii.
 
Dar Franţa şi probabil şi alte ţări vor folosi scandalul pentru a încerca să-şi susţină producţia locală.
 
Imediat după ce afacerea a devenit publică, preşedintele Hollande a susţinut că industria franceză nu este vinovată (s-a dovedit apoi că vinovatul principal este chiar o companie franceză, Spanghero,) recomandând consumatorilor să cumpere produse etichetate “carne de vită de origine franceză”: "În acest caz, o să fiţi siguri că nu vă înşelaţi. (…) Crescătorii din Franţa nu au nimic de-a face cu aceste manipulări".
 
Sânbătă, el a spus: “Consumatorul trebuie să fie informat asupra provenienţei produsului pe care îl consumă şi mai ales a cârnii”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO