Business Internaţional

Scandalul VW loveşte în Schaeffler, producător german de piese auto cu operaţiuni în România

Scandalul VW loveşte în Schaeffler, producător german...

Autor: CătăIina Apostoiu

08.10.2015, 00:00 1590
Schaeffler, furnizor de componente auto deţinut de una dintre cele mai bogate familii din Germania, se vede obligată să-şi reducă dimensiunea ofertei publice iniţiale de vânzare de acţiuni (IPO) pe care o are în plan în urma scan­da­lului legat de emisiile toxice în care a devenit implicat pro­ducătorul auto german Volkswagen, scrie Financial Times.

Schaeffler intenţionează acum să vândă un număr total de 75 de milioane de acţiuni, faţă de ţinta iniţială de 166 milioane de acţiuni. Cu un preţ estimat la 12-14 euro pe acţiune, compania germană ar urma să strângă aproximativ 975 milioane de euro, comparativ cu estimările anterioare ce vizau aproxi­mativ 2,5 miliarde de euro. Schaeffler este cel mai recent emitent de acţiuni afectat de turbulenţele de pe pieţele de capital generate de scandalul emisiilor toxice şi de încetinirea ritmului de creştere al economiei chineze.

Săptămâna trecută, producătorul german de medica­mente Bayer a fost obligat să reducă intervalul de preţ pentru IPO-ul derulat pentru divizia sa Covestro.

Scandalul în care este implicat VW a redus apetitul investitorilor pentru acţiuni auto.

Potenţialii investitori ai Schaeffler sunt neliniştiţi pentru că VW este cel mai important client al producătorului de componente auto. Totuşi, Schaeffler i-a asigurat pe potenţialii investitori că nu are niciun fel de legătură cu scandalul. Mai mult de atât, compania ar putea avea de câştigat de pe urma unei reorientări generalizate de la automobile diesel la automobile pe benzină.

Free float-ul Schaeffler va fi de aproximativ 11% după listarea programată pentru ziua de vineri. „Având în vedere actuala volatilitate de pe pieţe, am decis să realizăm tranzacţia gradual“, a declarat Klaus Rosenfeld, directorul executiv al companiei. 

Schaeffler, cu venituri de 12,1 miliarde de euro anul trecut, va folosi suma obţinută în urma listării pentru a-şi plăti datoriile acumulate în procesul preluării companiei rivale Continental în 2008.

Subsidiara românească a grupului Schaeffler a ajuns la 3.900 de angajaţi în fabrica de rulmenţi din Cristian, judeţul Braşov, şi intenţionează să recruteze în continuare oameni pentru domeniile proiectare, calcul tehnic, dezvoltare produs, achiziţii sau logistică.

Schaeffler România produce în fabrica din Cristian componente de tehnică lineară pentru industria de maşini-unelte, componente pentru industria de autovehicule şi rulmenţi de mari dimensiuni pentru diferite aplicaţii industriale.

Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 1,7 mld. lei (391,5 mil. euro) şi un câştig net de 23,7 mil. lei (5,3 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO