• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Business Internaţional

Scenariu teribil anticipat de Credit Suisse: Randamentele bondurilor spaniole şi italiene ar putea atinge 9%

Scenariu teribil anticipat de Credit Suisse: Randamentele bondurilor spaniole şi italiene ar putea atinge 9%

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu

21.11.2011, 17:37 2206

Zona euro intră în "ultimele sale zile în forma actuală", potrivit băncii de investiţii Credit Suisse, care anticipează că randamentele obligaţiunilor spaniole şi italiene ar putea atinge pentru scurt timp 9%, iar Franţa şi Germania ar putea încheia un acord major de uniune fiscală."Pe scurt, soarta euro este pe cale să fie decisă", se arată într-o notă a analiştilor băncii elveţiene, care cred că spargerea zonei euro nu este foarte probabilă, transmite Reuters.

Lipsa unui plan credibil de uniune fiscală şi politică a subminat încrederea investitorilor în obligaţiunile suverane din zona euro, fiind necesare măsuri drastice pentru prevenirea îngheţării fiecărei pieţe de obligaţiuni din regiune, scrie Mediafax.

"Bănuim că se apropie sfârşitul confuziei, în condiţiile în care presiunile din piaţă vor obliga Franţa şi Germania să încheie un acord major de uniune fiscală, mai curând decât pare posibil în prezent", potrivit analiştilor.

Numai în eventualitatea unui astfel de acord Banca Centrală Europeană va ceda presiunilor de a intensifica achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale ale ţărilor din zona euro, pentru a preveni o criză sistemică.

Comisia Europeană va propune miercuri reglementări pentru un control mult mai strict al bugetelor ţărilor din zona euro şi o monitorizare economică sporită care, dacă vor funcţiona, ar putea conduce în câţiva ani, potrivit CE, la emisiuni de obligaţiuni comune.

Potrivit Credit Suisse, propunerile CE pot provoca o dezbatere despre uniunea fiscală care va detensiona pe moment pieţele, dar în final certurile politice vor amplifica turbulenţele financiare.

"Presiunile asupra obligaţiunilor italiene şi spaniole s-ar putea înrăutăţi destul de mult, chiar dacă noile guverne vor începe reformele, şi nu putem exclude ca randamentele să urce pentru o scurtă perioadă la 9%", consideră analiştii Credit Suisse.

Este posibil să vedem randamentele obligaţiunilor franceze la peste 5% şi chiar creşterea randamentului obligaţiunilor germane, în timpul discuţiilor despre uniunea fiscală, se arată în analiză.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270