Business Internaţional

Schimb de veri la varful dinastiei Rothschild

10.07.2003, 00:00 28

David de Rothschild, cel care conduce operatiunile bancare desfasurate de Rothschild in Franta, va prelua conducerea afacerii detinute de familie de la varul sau Evelyn in aceasta luna, in contextul in care firma isi reuneste diviziile franceza si britanica intr-o singura entitate, a anuntat banca.
Aceasta decizie reafirma intentia firmei de a-si extinde operatiunile bancare de investitii, insa nu sunt asteptate schimbari dramatice, a declarat o sursa familiara cu situatia.
David, in varsta de 60 de ani, va prelua pozitia de presedinte executiv al bancii de la Evelyn pe 14 iulie. Evelyn, in varsta de 72 de ani, isi va mentine pozitia de presedinte non-executiv al NM Rothschild & Sons.
"Aceasta masura face parte din evolutia fireasca a organizatiei. Nu vor urma schimbari spectaculoase in felul in care opereaza banca," a declarat sursa mai-sus mentionata.
Rothschild, banca ce a finantat victoria ducelui de Wellington asupra lui Napoleon la Waterloo, a supravietuit ca imperiu controlat de o familie in timp ce alte dinastii de banci comerciale, printre care Schroders, SG Warburg si Robert Fleming, au fost vandute unor rivali mai mari.
Accentul pus de banca asupra operatiunilor de consultanta in fuziuni si achizitii (M&A) s-a dovedit a fi un avantaj in decursul declinului de trei ani al pietelor financiare.
Rothschild s-a aflat pe primul loc in Franta din punct de vedere al contractelor M&A in prima jumatate a acestui an si pe locul cinci in Europa din punct de vedere al tranzactiilor incheiate.
Banca asista compania de retail Ahold din punct de vedere al restructurarii si ofera servicii de consultanta producatorului francez de aluminiu Pechiney ce este tinta unei oferte ostile lansate luni de catre compania canadiana Alcan.
Anul trecut Rothschild a consiliat compania National Grid in ceea ce priveste fuziunea acesteia cu Lattice, in valoare de 23 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai importanta tranzactie a bancii pe anul 2002.
Operatiunile bancare de investitii reprezinta 80% din grupul Rothschild, iar David a fost presedintele acestei divizii timp de 10 ani. Divizia franceza a Rothschild a fost nationalizata de guvernul francez in anii '80, insa David a recladit-o transformand-o in cea mai mare banca de investitii din tara.
Ca urmare a reorganizarii structurii actionariatului Rothschild va fi creata o noua entitate, Concordia BV, detinuta in proportii egale de catre partea franceza a familiei Rothschild, prin intermediul Paris Orleans si de cea engleza.
Rothschild se asteapta ca Paris Orleans sa absoarba PO Participations Bancaires, ce controleaza 32% din banca franceza Rothschild & Cie, de acum pana in anul 2004 cand va detine 50% din Concordia BV. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24