Business Internaţional

Seceta aşteptată în vară ar putea adânci criza apei în Europa

Seceta aşteptată în vară ar putea adânci criza apei...

Strategii europeni se luptă să găsească remedii pentru o criză a apei în creştere în regiune înaintea a ceea ce cercetătorii se tem că ar pu­tea fi o nouă vară de secetă alimen­tată de schimbările climatice, rela­tează CNBC.

Resursele de apă din Europa se împuţinează accelerat din cauza ur­genţei legate de climat, cu tempera­turile record din primăvară şi o iarnă extrem de blândă punându-şi am­pren­ta asupra regiunii.

Rezervoarele din ţările medite­raneene au scăzut la niveluri tipic a­sociate cu valurile de căldură din vară în ultimele săptămâni, ameninţând producţia industrială, în timp ce proteste legate de penurii de apă au izbucnit în Franţa şi Spania.

Mulţi de tem că în vară, din cauza secetei, criza apei din Europa se va adânci.

În Portugalia, penuria de apă apasă deja asupra economiei afectate de secetă, notează Deutsche Welle.

Însă deşi problema apei este una acută, politicienii portughezi se con­centrează în continuare pe activităţi mari consumatoare de apă, acuză activiştii.

Aproximativ 30% din apa de la robinet din Portugalia se scurge în pământ nefolosită pentru că reţelele de alimentare nu sunt modernizate. În plus, aproximativ 80% din rezer­vele de apă ale ţării sunt consumate de agricultură, în timp ce aproape 10% din valoroasa apă potabilă este folosită pentru irigarea terenurilor de golf pentru a face pe plac turiştilor.

Samantha Burgess, director ad­junct la Copernicus Climate Change Service, arată că perspectivele pentru această vară pentru multe părţi din Europa „nu sunt la fel de îngri­joră­toare ca luna trecută“ în condiţiile în care precipitaţiile puternice înregis­trate în ultimele săptămâni în sudul Europei au ajutat la umplerea re­zer­voarelor şi creşterea umidităţii so­lului, scrie CNBC.

Totuşi, mari părţi din nordul Europei şi ţări ca Spania, Franţa şi Portugalia în sud arată destul de „uscate“.

„Pentru securitatea apei la nive­lul întregii Europe, trebuie să schim­băm cu adevărat modul în care tra­tăm apa, şi cred că evenimentele de anul trecut au servit drept lecţie pen­tru mulţi strategi europeni“, subli­nia­ză Burgess.

Chloe Brimicombe, cercetător pe climat în cadrul Universităţii Graz din Austria, spune că penuriile de apă reprezintă o problemă deosebit de acută în sudul Europei, dar crede că Europa centrală şi de vest sunt mai puţin pregătite, iar în anii următori ar putea fi afectate în moduri la care acestea nu se aşteaptă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO