Business Internaţional

Secolul XX - secolul prosperitatii si al saraciei extreme

28.06.2000, 00:00 58



In secolul 20, o patrime din populatia globului a devenit de trei ori mai saraca, in timp ce o alta patrime a devenit de sase ori mai bogata, a fost concluzia primei zile a conferintei anuale a OECD de la Paris.

Membrii OECD sunt de parere ca dincolo de orice statistici referitoare la saracie, secolul 20 a adus o mai mare prosperitate decat oricare perioada anterioara, asigurand o viata mai buna si conditii mult mai dezvoltate in domeniul educatiei pe plan global.

"O asemenea crestere a standardului de viata, depaseste orice fel de aprecieri si statistici din istoria umanitatii", sustin membrii OECD.

Marea "lovitura" a cresterilor economice a fost data in ultimii 50 de ani ai acestui mileniu. In aceasta perioada, dezvoltarile economice au fost concentrate in jurul FMI si al Bancii Mondiale. "Aceste institutii au reusit pana la urma sa aduca dezvoltarea economica prognozata la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial", se arata in raportul anual al OECD.

OECD,anfiintata in 1948 drept Organizatia pentru Cooperare Economica in Europa, a ilustrat perfect de-a lungul anilor modul in care politicile economiceisi pot gasi rezolvarea nu numai pe hartie. Adaptarea natiunilor la un comert liber, cresterea spectaculoasa a investitiilor si dezvoltarea in plan institutional au asigurat integrarea tarilor membre OECD in procesul globalizarii mondiale. In termeni absoluti, tarile care au traversat o perioada de saracie in perioada anilor 70-80, au reusit pana la urma sa depaseasca orice fel de dificultati si sa realizeze o prosperitate economica nesperata. Astfel, cresterea PIB-ului cu 150% la nivel global in ultimii zece ani este cel mai concludent raspuns la intrebarile dezvoltarii economice. Intr-o economie mondiala care a raportat dezvoltarea uneori excedentara a capitalului, tarile care nu au reusit sa-si adapteze politicile economice au avut doar de pierdut, fiind aici si cazul Romaniei.

"Dezvoltarea globala penalizeaza cu cartonas rosu tarile care nu tin cont de transparenta si nu se adapteaza unei dezvoltari rapide", afirma membrii OECD.

Pe de alta parte, membrii OECD sunt de parere ca tarile care au reusit sa se adapteze cel mai repede la conceptul de "new economy" sunt Australia, Statele

Unite, Danemarca, Irlanda, Olanda si Norvegia.

OECD considera ca cele sase tari au reusit sa depaseasca conceptul de "productivitate a muncii" si sa treaca cel mai usor la faza electronica a comertului.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO