• Leu / EUR4.9030
  • Leu / GBP5.5798
  • Leu / USD4.4936
Business Internaţional

Secretarul american Blinken i-a propus ministrului rus de Externe Lavrov continuarea negocierilor strategice NATO - Rusia: „Orice nouă invazie în Ucraina va atrage consecinţe rapide şi severe”

Secretarul american Blinken i-a propus ministrului rus de Externe Lavrov continuarea negocierilor strategice NATO - Rusia: „Orice nouă invazie în Ucraina va atrage consecinţe rapide şi severe”

Autor: Mediafax

01.02.2022, 18:55 69

Statele Unite propun Rusiei continuarea negocierilor pe teme de interes strategic, i-a transmis marţi secretarul de Stat american, Antony Blinken, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, avertizând că un atac rus asupra Ucrainei va atrage "consecinţe severe".

"Secretarul de Stat Antony Blinken a vorbit astăzi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în continuarea transmiterii de către SUA a răspunsurilor scrise la propunerile de securitate ale Rusiei. Secretarul de Stat a evidenţiat voinţa SUA, la nivel bilateral şi împreună cu aliaţii şi partenerii, de a continua discuţiile substanţiale cu Rusia asupra preocupărilor reciproce de securitate, ceea ce intenţionăm să facem în coordonare totală cu partenerii şi aliaţii", anunţă Departamentul de Stat de la Washington într-un comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

"Secretarul de Stat a reafirmat angajamentul SUA faţă de suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării, precum şi dreptul tuturor ţărilor de a-şi determina politica externă şi alianţele. Secretarul de Stat american a îndemnat Rusia să reducă imediat tensiunile şi să retragă trupele şi echipamentele de la frontierele Ucrainei. A subliniat că orice nouă invazie în Ucraina va atrage consecinţe rapide şi severe şi a îndemnat Rusia să adopte un parcurs diplomatic", a precizat Departamentul de Stat.

Statele Unite, Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia au purtat negocieri pe tema arhitecturii de securitate în ianuarie. Statele Unite şi Marea Britanie avertizează că Rusia pregăteşte un atac asupra Ucrainei, în condiţiile în care armata rusă a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei ucrainene.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9030
Diferență: 0,2208
Ieri: 4.8922
Azi: 4.4936
Diferență: 0,0178
Ieri: 4.4928
Azi: 5.5798
Diferență: 0,3345
Ieri: 5.5612
Azi: 4.8925
Diferență: 0,2705
Ieri: 4.8793