Business Internaţional

Sectorul bancar ungar este al doilea ca profitabilitate din UE

29.11.2004, 00:00 15



Sectorul bancar din Ungaria este foarte profitabil, sustine economistul Istvan Racz, director adjunct al Departamentului de Analiza si Cercetare al Autoritatii Ungare de Supraveghere Financiara, citat de publicatia Budapest Sun.



Potrivit lui Racz, sectorul bancar detine cea mai mare pondere in sistemul serviciilor financiare din Ungaria, iar capitalul investit in acest sector are cea mai mare mobilitate. Domeniul bancar a devenit, la randul lui, un stimulent pentru profitabilitatea altor sectoare financiare, a explicat Racz.



Ungaria are, sustine saptamanalul Budapest Sun, al doilea sistem financiar ca profitabilitate din Uniunea Europeana, dupa Portugalia. Pe locul trei la acest capitol se claseaza Republica Ceha.



Rentabilitatea financiara (ROE) in cadrul sectorului bancar din Ungaria este de 2,5 ori mai ridicata decat valoarea de 7-8%, inregistrata in UE-15.



In ciuda cifrelor incurajatoare, Racz a avertizat ca spread-ul de rata a dobanzii (diferenta dintre rata de dobanda activa si rata de dobanda pasiva) este prea ridicat.



"In timp ce spread-ul in UE-15 este de 1,5%, in Ungaria are o valoare de 4%", a spus Racz. Diferenta se datoreaza, sustine economistul, competitiei distorsionate de pe piata, pe fondul interventiei statului, care include subventionarea anumitor categorii de imprumuturi (precum cele ipotecare sau pentru agricultura). "Aceasta distorsionare va disparea in patru-cinci ani, o data cu convergenta monetara", a declarat Racz.



Raportate la active, costurile operationale sunt destul de ridicate in Ungaria, pentru motivul ca numarul mediu de tranzactii este scazut.



"Totusi, pe masura ce rata de penetrare a serviciilor bancare va creste, va creste si numarul de tranzactii", a explicat economistul ungar. Racz este autorul unui studiu potrivit caruia "in cinci ani, balanta sistemului bancar ungar va creste de doua ori, in timp ce ROE va scadea cu 50%, iar profitul va ramane nemodificat". In prezent insa, economistul nu mai este de aceeasi parere: "Nu mai cred ca aceasta va fi situatia in Ungaria, lucrurile s-au imbunatatit".



In conjunctura actuala, Racz apreciaza ca rentabilitatea financiara s-ar putea reduce cu o treime, iar Ungaria ar avea un avantaj fata de tarile UE-15. "ROE va descreste intr-adevar, dar Ungaria ar continua sa detina un avantaj competitiv in aceasta privinta", a declarat el.



Bancile din Ungaria le vor ajunge rapid din urma pe cele din vechea Europa, avand destul loc de expansiune. Rata de penetrare a serviciilor bancare pe piata ungara este de 25% din media inregistrata in sistemele bancare din UE-15.



In 2003, activele totale din sectorul bancar ungar au cunoscut o majorare de 25% comparativ cu anul precedent, in timp ce rata de crestere a activelor bancare in UE-15 a fost, in medie, 5%. Portofoliul de credite al bancilor ungare a crescut cu 33% in 2003, in timp ce in EU-15, nu s-a inregistrat nici o majorare a acestuia.



Unul dintre motive ar fi, sustine Racz, finantarea achizitiilor de automobile. In ultimii trei ani, numarul de masini (vechi si noi) vandute de dealeri in Ungaria a fost intre 700.000 si 800.000, din care "circa 70-75% au fost finantate prin imprumuturi".



Unele banci si companii de leasing se specializeaza in prezent pe achizitii in euro, deoarece si dealerii platesc in euro cand cumpara autovehiculele.



"Ratele anuale de dobanda la imprumuturile in franci elvetieni sunt mai atractive pentru clientii ungari, fiind de 3-5%, fata de cele luate in forinti, la care dobanda este de peste 10%", a declarat Racz.



Economistul ungar a avertizat insa ca clientii care iau credite in franci elvetieni risca o majorare brusca a ratelor de dobanda. "In acest caz, atat banca centrala cat si Autoritatea Ungara de Supraveghere Financiara vor avea unele probleme", a precizat el.





Odiseea sectorului bancar din Ungaria



Dupa infiintarea, in 1973, a Bancii de Investitii Central-Europene (CIB), bancile straine si-au inceput ofensiva in anii '80, initial numai ca fonduri, iar mai apoi transformandu-se in institutii financiare si banci.



Citibank a fost prima mare banca straina care a patruns in Ungaria, in 1986. A fost urmata de Unicbank, care a devenit actuala Raiffeisen.



Pana la impunerea pe piata a acestor institutii financiare, Banca Nationala a Ungariei (MNB) a detinut monopolul asupra schimburilor valutare si a sectorului de commercial banking, suprematie care a incetat in 1989.



Intre 1992-1993, statul a intervenit pentru consolidarea sistemului bancar din Ungaria- pe atunci confruntandu-se cu numeroase probleme dupa caderea Uniunii Sovietice- prin injectarea echivalentului a 16 milioane dolari (12,1 milioane euro) in bancile din sistem. Institutiile financiare au fost restructurate si au devenit atractive pentru investitori. In cativa ani, toate bancile fusesera vandute, cu exceptia Postabank, care a fost preluata in 2003 de Erste Bank.



Cea mai mare banca din tara, dupa numarul de sucursale si agentii, este OTP Bank (infiintata in 1840, nationalizata in 1947 si relansata in 1991, specializata pe sectorul de retail).



Dupa aderarea la Uniunea Europeana, bancile din Ungaria s-au concentrat pe imbunatatirea serviciilor, pe extinderea paletei de servicii oferite si pe accesibilitatea acestora pentru public.



Numarul utilizatorilor de internet a crescut considerabil, astfel ca banci precum OTP, CitiBank, Erste Bank si CIB Bank exploateaza in prezent posibilitatile internet banking-ului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24