Business Internaţional

Seful de la McDonald's a facut infarct si a murit

20.04.2004, 00:00 30

Presedintele si directorul executiv al McDonald's Corp., Jim Cantalupo, care a contribuit la redresarea retelei de restaurante fast-food prin imbunatatirea produselor si serviciilor, a incetat ieri din viata, cauza aparenta a mortii fiind un infarct.


Cantalupo, in varsta de 60 de ani, a decedat in Orlando, Florida, unde participa la o reuniune a McDonald's cu proprietarii si operatorii de restaurante.


Firma nu a putut preciza imediat cine va prelua atributiile lui Jim Cantalupo.


Vestea decesului a determinat scaderea actiunilor companiei din Oak Brook, Illinois, cu 3% in tranzactiile dinaintea deschiderii sedintei bursiere de la New York, si risca sa conduca la declinul indicelui Dow Jones in prima parte a sedintei.


Cantalupo, care ocupase functii de conducere in cadrul McDonald's, a fost readus in fruntea companiei in ianuarie 2003, cand reteaua de restaurante se lupta cu scaderea profitului pe o piata ajunsa la saturatie, cu cazurile de encefalopatie spongiforma bovina si cu serviciile necalitative.


In putin mai mult de un an, Cantalupo a contribuit la redresarea companiei, focalizandu-si atentia asupra ameliorarii operatiunilor si a meniului. Noile produse au ajutat McDonald's sa inregistreze, in februarie, cea mai mare crestere a vanzarilor din 30 de ani la restaurantele din SUA deschise de cel putin un an.


"Temerile privesc faptul ca s-ar putea sa nu existe un numar doi solid in cadrul companiei, deoarece el era cunoscut ca o persoana cu o viziune puternica. Pe termen scurt, cand este vorba de un reviriment axat pe o singura persoana, actiunile au de suferit", a apreciat Art Hogan, analist la societatea de consultanta in investitii Jefferies & Co.


De la inceputul anului 2004, actiunile McDonald's au crescut cu 10,6%, avand performanta cea mai buna dintre titlurile incluse in calculul indicelui Dow Jones. In martie 2003, actiunile au atins cel mai jos nivel din zece ani, la un pret de 12,45 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO