Business Internaţional

seful Deutsche Bank a fost achitat in cel mai cunoscut proces de afaceri din Germania

23.07.2004, 00:00 17

Directorul executiv (CEO) al Deutsche Bank AG, Josef Ackermann, precum si alti cinci inculpati din procesul Mannesmann au fost achitati, punand capat unui proces care a durat sase luni, informeaza Bloomberg.
Ackermann, care din ianuarie a condus de la judecatorie, timp de doua zile pe saptamana, a treia banca din Europa, a fost declarat nevinovat in privinta acuzatiilor de abuz de incredere legate de bonusurile si platile pe care le-a aprobat in timpul preluarii Mannesmann de catre grupul Vodafone (tranzactie evaluata la 154 miliarde euro sau 189 miliarde dolari), in 2000.
Ackermann si ceilalti inculpati, incluzindu-l pe fostul sef al Mannesmann Klaus Esser, au fost judecati pentru ca ar fi aprobat plata unor prime de circa 60 milioane de euro unor membri din conducerea Mannesmann in momentul preluarii sale de catre grupul britanic Vodafone.
Esser, in varsta de 56 de ani, care a fost recompensat cu o prima in valoare de 16 milioane euro la incheierea tranzactiei si Dietmar Droste, un fost angajat, in varsta de 44 de ani, au fost acuzati de complicitate la abuz de incredere.
"Inculpatii sint achitati", a anuntat judecatoarea Brigitte Koppenhofer de la Curtea Regionala din Dusseldorf.
Hotarirea de achitare a instantei era asteptata, deoarece in luna martie Koppenhofer a considerat ca acuzatiile contra celor sase nu se refera la o infractiune cu caracter penal.
"Noi nu suntem decat o curte de drept comercial. Nu luam decizii de natura etica. Nu judecam cultura corporatista germana", a tinut sa precizeze judecatoarea.
Intr-un comunicat din luna martie, ea a spus totusi ca regulamentul companiei s-ar putea sa fi fost incalcat cind Ackermann si ceilalti au aprobat eliberarea sumelor dupa parafarea operatiunii de preluare.
Josef Ackermann, membru in consiliul de supraveghere al Mannesmann la acea data, ar putea sa raspunda pentru incalcarea codului deontologic al companiei.
Procesul, care a investigat conduita directorilor de la Mannesmann in timpul eforturilor de preluare de catre Vodafone Group Plc., ar putea genera schimbari in modul de conducere a corporatiilor germane.
Inculpatii au sustinut ca primele acordate directorilor de la Mannesmann recompensau majorarea valorii de piata a Vodafone cu 50 miliarde euro. Procurorii i-au acuzat insa de mituirea conducerii Mannesmann, pentru a-i convinge pe directorii acesteia sa accepte preluarea.
Pe parcursul procesului, Ackermann, in varsta de 56 de ani, a trebuit sa se ocupe de doua rapoarte financiare de rezultate, de decizia de cumparare a celei mai populare banci de retail din Germania si de supravegherea celei mai mari oferte de vanzare de actiuni in peste trei ani. Toate acestea fie din boxa acuzatilor, fie dintr-un birou din Dusseldorf, situat la 225 kilometri de Frankfurt, sediul central al Deutsche Bank.
Verdictul a venit dupa ce banca germana a intampinat in ultimele luni si alte probleme. A fost criticata, de exemplu, pentru modul de administrare a ofertei publice initiate de Deutsche Postbank AG, dupa ce fondurile obtinute s-au dovedit sub asteptari. De asemenea, un fost client, Leo Kirch, a dat in judecata banca.
Cu toate acestea, investigatiile nu au influentat prea puternic valoarea actiunilor Deutsche Bank, care au pierdut 6,5% in timpul procesului.
Procesul a fost considerat cel mai mare caz de afaceri din Germania. Directorilor le-au fost platite sume de milioane de euro, o companie industriala cu o istorie de 110 ani a cedat unei oferte de preluare, iar in boxa acuzatiilor s-au succedat seful celei mai puternice banci din Germania si fostul sef al celui mai mare sindicat industrial din Europa.
"Cazul a scos la lumina probleme din conducerea corporatiilor germane, care trebuie rezolvate", a declarat Theodor Baums, profesor de drept la Universitatea din Frankfurt. "Consecintele pentru tara sunt mult mai importante decat cazul in sine".
Parchetul a anuntat in aceasta saptamina ca va face apel impotriva unei eventuale sentinte de achitare.



ioana.leaua@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO