Business Internaţional

Siria se aprinde după ce protestatarii au fost atacaţi cu tancuri, iar comunitatea internaţională pregăteşte sancţiuni

Siria se aprinde după ce protestatarii au fost atacaţi cu tancuri, iar comunitatea internaţională pregăteşte sancţiuni

Activele din străinătate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad ar putea fi îngheţate după intervenţia în forţă a autorităţilor împotriva protestatarilor

Autor: Livadariu Andreea

26.04.2011, 23:35 30

În timp ce forţele de securitate siriene continuă să intervinăviolent asupra manifestanţilor din oraşul Daraa şi suburbia Doumadin oraşul Damasc, punc­tele strategice ale protestelor împotrivapreşe­dintelui, SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugaliaau solicitat ONU adoptarea unei rezoluţii şi pregătesc aplicarea desancţiuni asupra unuia dintre cele mai stabile - până acum -regimuri din Orientul Apropiat, scrie presa internaţională.

Întinderea crizei din Siria pe termen lung în­gri­joreazăstatele lumii, întrucât Siria este actor-cheie în ca­drul uneialianţe care aduce împreună Iran, gru­parea Hezbollah din Liban,gruparea Hamas din Fâşia Gaza, precum şi alte grupări palestinieneradicale, care se opun relaţiilor pacifiste cu Israel. Iar în cazulîn care Siria intră în haos, destrămarea alianţei ar zdruncinaserios stabilitatea politică în întreaga zonă.

Forţele armate siriene au continuat să tragă asupramanifestanţilor din tancuri şi vehicule blindate, ultimul asaltsoldându-se cu cel puţin 35 de morţi, dintre care cei mai mulţi înoraşul Deraa, unde au loc cele mai violente demonstraţii, conformThe Wall Street Journal.

Totodată, liniile telefonice au fost tăiate şi curentul electricîntrerupt, atitudinea autori­tă­ţilor faţă de proteste dovedindîncercările disperate ale preşedintelui Bashar-al-Assad de adispersa mulţimile care îi cer demisia.

"În mod cert, ei se panichează (autorităţile - n. red.) şidublează dimensiunea represiunii", spune analistul american AndrewTabler. "Este un punct de cotitură. Şi nu este un punct de cotiturăspre mai bine", mai spune el. Cel puţin 400 de persoane au fostucise în ciocniri cu autorităţile, de la începutul protestelor lunatrecută, iar peste 1.000 de persoane au fost arestate, potrivitorganizaţiilor pentru drepturile omului din Siria. Mai mult,guvernul sirian a hotărât convocarea trupelor militare speciale,conduse de fratele preşedintelui - numite divizia a patra - şiplasarea acestora în regiunile în care ar putea izbucni noiproteste.

"Întrebarea care se pune este dacă va da rezultate (reprimareaprotestelor, n. red. ), iar răspunsul până acum este că nu, nu vada rezultate. Ei folosesc represiunea pentru că doar atât ştiu săfacă pentru a menţine situaţia sub control", mai spune Tabler.

Amploarea violenţelor din ultima săptămână, când au fost ucisemai mult de 80 de persoane, pune presiune pe comunitateainternaţională să ia atitudine faţă de masacrarea populaţieisiriene, deşi există temeri cu privire la implicaţiile în regiuneale unei schim­bări de regim din Siria.

"Comunitatea inter­naţio­nală a cerut în mod repetat guvernuluisirian să înceteze uciderea propriilor cetăţeni, însă am fostignoraţi", spune Navi Pillay, oficial al ONU. "Răspunsul guvernuluia fost dezordonat, cu anunţ de reforme, urmat de violenţe asupraprotestatarilor", mai spune Pillay.

Cele mai importante state din Europa au solicitat Consiliului deSecuritate al ONU să condamne atacurile asupra sirienilor careprotestează împotriva preşedintelui al-Assad, aşteptându-seadoptarea unei rezoluţii în maximum două zile. În acelaşi timp,oficialii americani iau în calcul îngheţarea activelor pe caremembrii guvernului sirian le deţin în SUA sau interzicereacălătoriilor acestora pe teritoriul american în scop de afaceri. Cutoate acestea, analiştii comentează că un mai mare impact asupraSiriei l-ar avea sancţiuni din partea Europei, cu care Siria areimportante relaţii comerciale şi unde câţiva membri importanţi aiguvernului au active importante.

Revoltele din Africa de Nord şi Orient ţară cuţară

Tunisia

  • Preşedintele Zine al-Abidine Ben Ali a demisionat din funcţie înianuarie, după ce a stat la putere aproape 25 de ani.

  • Ţara este condusă de un guvern interimar până în data de 24iulie, una dintre cele mai importante reforme fiind desfiinţareasecurităţii de stat.

Egipt

  • Preşedintele Hosni Mubarak a decis să demizioneze în data de 11februarie, după mai multe săptămâni de proteste.

  • În prezent, ţara este condusă de un consiliu militar, până laorganizarea alegerilor libere.

Libia

  • Protestele iniţiate în data de 16 februarie împotrivacolonelului Muammar Gadhafi s-au transformat într-un conflict armatde dimensiune internaţională.

  • Trupele NATO au intervenit sub mandat ONU de partearebelilor.

Arabia Saudită

  • Au avut loc sporadic câteva demonstraţii ale musulmanilor şiiţi,solidarizaţi cu protestatarii din Bahrain.

  • În această ţară sunt interzise protestele pro-democraţie, precumşi mişcările de opoziţie.

Yemen

  • Protestele împotriva regelui Ali Abdullah Saleh au început îndata de 11 februarie şi zeci de persoane au murit în urmaciocnirilor cu autorităţile.

  • Câţiva miniştri şi ambasadori au demisionat din funcţie dupăaceste violenţe.

Bahrain

  • Demonstraţiile au început în data de 14 februarie, în urmaciocnirilor cu autorităţile decedând peste 25 de manifestanţi.

  • Timp de câteva săptămâni, manifestanţii au ocupat capitalaManama, până când regele Hamad a intervenit în forţă asuprademonstranţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO